Crotale: «Πράσινο φως» από το ΚΥΣΕΑ για την αποστολή μίας συστοιχίας στο Παρίσι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Πέρα από την έγκριση για την αγορά των F-35 και των μη επανδρωμένων ελικοπτέρων S-100, στο ΚΥΣΕΑ που έγινε σήμερα, Τρίτη 16 Ιουλίου 2024, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εγκρίθηκε η αποστολή μιας συστοιχίας Crotale στην Γαλλία.

Το Παρίσι έχει ήδη διατυπώσει διερευνητικά αίτημα προς την Αθήνα για την αποστολή μιας συστοιχίας του γαλλικής κατασκευής αντιαεροπορικού συστήματος τύπου Crotale που διαθέτει η χώρα μας για την προστασία των στρατιωτικών αεροδρομίων και της γαλλικής πρωτεύουσας κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων που ξεκινούν στο Παρίσι στις 26 Ιουλίου 2024.

Τα χαρακτηριστικά του:

Το γαλλικής κατασκευής κινητό αντιαεροπορικό σύστημα μικρού βεληνεκούς (SHORAD) τύπου Crotale NG/GR εντάχθηκε στην Πολεμική Αεροπορία το 2003, είναι παντός καιρoύ και ενσωματώνει σε ένα κλωβό τα ραντάρ έρευνας και εγκλωβισμού, το σύστημα FLIR, το σύστημα ελέγχου πυρός καθώς και τον εκτοξευτή βλημάτων.

Αποστολή του συστήματος είναι η παροχή αντιαεροπορικής προστασίας τακτικών και στρατηγικών στόχων από απειλές αέρος με ικανότητα αντιμετώπισης αεροσκαφών και βλημάτων σε χαμηλά και μεσαία ύψη. Το σύστημα είναι τοποθετημένο σε ρυμουλκούμενο όχημα και διαθέτει RADAR έρευνας, εμβέλειας 20 χιλιομέτρων, RADAR/FLIR εγκλωβισμού με εμβέλεια 20 χιλιόμετρα και εκτοξευτή με δύο φορείς των (4) τεσσάρων βλημάτων έκαστος.

Αποτελείται από: