Constellation: Σύμβαση ύψους 1 δις δολαρίων στη Fincantieri για την 5η και 6η φρεγάτα του αμερικανικού ΠΝ

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι η Fincantieri Marinette Marine έλαβε σύμβαση αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για την παραγωγή της πέμπτης και της έκτης φρεγάτας κλάσης Constellation, σύμφωνα με τις ημερήσιες ανακοινώσεις συμβάσεων του Πενταγώνου.

Η νέα σύμβαση χρηματοδοτεί τη ναυπήγηση των φρεγατών FFG-66 και FFG-67 και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον Απρίλιο του 2030.

Η ναυπήγηση της πρώτης φρεγάτας, της μελλοντικής USS Constellation, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Το ηγετικό πλοίο της κατηγορίας, Constellation (FFG-62), τέθηκε υπό σύμβαση τον Απρίλιο του 2020 και, εκείνη την εποχή, προβλεπόταν να παραδοθεί έως το 2026.

Ωστόσο, η ημερομηνία παράδοσης αποτελεί «αγκάθι», καθώς σύμφωνα με την έκθεση που ζήτησε ο πολιτικός προϊστάμενος του US Navy, Κάρλος Ντελ Τόρο, η FFG-62 αναμένεται να καθυστερήσει 36 ακόμη μήνες με συνέπεια το πρώτο πλοίο να παραδοθεί το 2029. Οι ημερομηνίες παράδοσης για τα υπόλοιπα πλοία που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους είναι «υπό εξέταση».

Υπενθυμίζεται ότι, η Ελλάδα βρίσκεται σε συζητήσεις με τις ΗΠΑ για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα σχεδιασμού και ναυπήγησης των αμερικανικών φρεγατών.

Κάθε φρεγάτα θα έχει μήκος 151 μέτρα, με πλήρωμα 200 ατόμων. Θα έχει συνδυασμένο σύστημα ντίζελ-ηλεκτρικής πρόωσης για μέγιστη ταχύτητα 26 κόμβων και με αυτονομία 6.000 ναυτικών μιλίων.

Οι φρεγάτες κλάσης Constellation θα είναι εξοπλισμένες με διαφόρων τύπων πυραύλους που θα εκτοξεύονται από συστήματα κάθετης εκτόξευσης (VLS), ναυτικά πυροβόλα και άλλα οπλικά συστήματα, ενώ θα φέρουν οργανικό ελικόπτερο τύπου MH-60 και drone τύπου MQ-8C Fire Scout, καθώς επίσης και φουσκωτά σκάφη για την ανάπτυξη δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων.