Constellation: Πάνω από 40 προηγμένες φρεγάτες σχεδιάζει να αποκτήσει το U.S Navy

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θέλει να αυξήσει την παραγωγή των νέων προηγμένων φρεγατών κλάσης Constellation για να καλύψει τα «κενά» του στόλου.

Τον περασμένο μήνα, το US Navy δήλωσε ότι υπάρχουν σχέδια για το άνοιγμα ενός δεύτερου ναυπηγείου και την προσθήκη τεσσάρων νέων φρεγατών κατηγορίας Constellation ετησίως.

Ο Αρχηγός Ναυτικών Επιχειρήσεων, ναύαρχος Mike Gilday είπε σε ακρόαση της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας ότι θέλει να αλλάξει το σχέδιο από δύο πλοία ετησίως σε ένα ναυπηγείο, στην παραγωγή τεσσάρων φρεγατών σε δύο ναυπηγεία, σύμφωνα με το USNI News.

Το Πολεμικό Ναυτικό είχε προηγουμένως δεσμευτεί για μόλις 20 φρεγάτες κλάσης Constellation, αλλά το άνοιγμα ενός δεύτερου ναυπηγείου δείχνει την έντονη επιθυμία των ΗΠΑ να αποκτήσει περισσότερα πλοία. Δύο ναυπηγεία που κατασκευάζουν δύο πλοία το χρόνο θα απέδιδαν 40 φρεγάτες σε διάστημα δέκα ετών και ο πραγματικός αριθμός πλοίων που θα ήθελε το αμερικανικό Ναυτικό είναι πιθανώς κάπου γύρω στα 50.

Υπενθυμίζεται ότι το US Navy αποσύρει τα μισά από τα πολεμικά πλοία παράκτιων επιχειρήσεων, γνωστά και ως «Littoral Combat Ships», εκ των οποίων δύο LCS κλάσης Independence και τέσσερις LCS κλάσης Freedom, μετά από λίγα μόλις χρόνια υπηρεσίας.

Η κλάση φρεγατών Constellation είναι εξαιρετικά σημαντική για το μέλλον του Ναυτικού και της αμερικανικής θαλάσσιας δύναμης. Εάν η προσπάθεια για την ανάπτυξη του στόλου σταματήσει, αυτό θα μπορούσε «να στείλει το λάθος μήνυμα» στον υπόλοιπο κόσμο – ιδιαίτερα στην Κίνα, η οποία έχει μεγάλη ναυτική δύναμη και αυξάνει τις εντάσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα, όπου το US Navy έχει ισχυρή παρουσία.

Πηγή: Popular Mechanics