Constellation: Η Fincantieri χρησιμοποιεί ρομπότ στη ναυπήγηση των φρεγατών του U.S Navy

Η Fincantieri θέλει να επιταχύνει το πρόγραμμα ναυπήγησης των νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ κλάσης Constellation και γι’αυτό «επιστρατεύει» ρομποτικά συστήματα.

Αρχικά το χρονοδιάγραμμα όριζε πως η εταιρεία θα κατασκεύαζε τρία πλοία κάθε δύο χρόνια. Πλέον, επιδιώκει να κατασκευάζει δύο φρεγάτες Constellation κάθε χρόνο στο ναυπηγείο Marinette Marine. Για τον λόγο αυτό η Fincantieri δήλωσε πως θα δώσει μεγαλύτερη βάση στην αυτοματοποίηση και τα ρομποτικά συστήματα.

«Η συγκόλληση είναι μια από τις δεξιότητες που είναι δύσκολο να βρει κανείς, ενώ η συγκόλληση από ρομπότ που σχεδιάζουμε να εισαγάγουμε τριπλασιάζει την παραγωγικότητα και αυξάνει την ποιότητα», δήλωσε ο Pierroberto Folgiero, Διευθύνων Σύμβουλος της ιταλικής εταιρείας.

Η Fincantieri κατασκευάζει τώρα την πρώτη φρεγάτα κλάσης Constellation για το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ με προγραμματισμένη ημερομηνία ολοκλήρωσης το 2026, μέρος ενός αναμενόμενου προγράμματος 20 πλοίων που βασίζονται στη φρεγάτα FREMM, που έχει ήδη κατασκευάσει η εταιρεία για το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό.

Τον Ιούλιο η Fincantieri αποκάλυψε το MR4Weld, ένα ρομπότ συγκόλλησης που ανέπτυξε σε συνεργασία με την ιταλική εταιρεία Comau. Εξοπλισμένο με φακό συγκόλλησης, το ρομπότ διαθέτει επίσης ένα σύστημα που μπορεί αυτόνομα να αναγνωρίσει τις αρθρώσεις συγκόλλησης ή να ενημερωθεί από έναν ανθρώπινο χειριστή.

«Δίνουμε παραγγελίες για να ξεκινήσουμε τη χρήση του ρομπότ σε μεγάλη κλίμακα στην Ιταλία και θέλουμε να το εξαγάγουμε το συντομότερο δυνατό στις ΗΠΑ», είπε ο Folgiero στο Defense News, προσθέτοντας, «αυτή είναι η μεγάλη προτεραιότητα».

Η εταιρεία έχει επί του παρόντος ένα έλλειμμα 400 υπαλλήλων στα τρία ναυπηγεία της, τα οποία σήμερα απασχολούν άμεσα 2.100 άτομα. Ωστόσο, το 2022 το έλλειμμα σε προσωπικό ανερχόταν σε 1.000.

Πηγή: Defense News / Φωτογραφία αρχείου