Colibri: Η Γαλλία δοκίμασε και θα στείλει στην Ουκρανία τα πρώτα drones καμικάζι εγχώριας κατασκευής [vid]

Η Γαλλία θα αρχίσει σύντομα να προμηθεύει την Ουκρανία με τα πρώτα εγχώρια ανεπτυγμένα drones καμικάζι, τα επονομαζόμενα Colibri, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Σεμπαστιέν Λεκορνύ.

Ο Λεκορνύ γνωστοποίησε μέσω X / Twitter σήμερα, 16/10/2024, πως η Γαλλία δοκίμασε με επιτυχία τα πρώτα μη επανδρωμένα αεροσκάφη drones καμικάζι και θα τα παραδώσει στην Ουκρανία «τις επόμενες εβδομάδες».

«Οι δοκιμές των πρώτων τηλεχειριζόμενων πυρομαχικών της Γαλλίας – που ονομάζονται επίσης drones καμικάζι ήταν επιτυχείς», δήλωσε ο Λεκορνύ.

Όπως αναφέρει ο Kyiv Independent, τα drones αποκτούν όλο και πιο ζωτική σημασία στα ουκρανικά πεδία μάχης. Η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει ευρέως drones καμικάζι όπως τα ιρανικά Shaheds για να στοχεύσει ουκρανικές πόλεις και υποδομές ή εγχώρια Lancets εναντίον των στρατευμάτων του Κιέβου.

Με την αυξανόμενη σημασία των μη επανδρωμένων συστημάτων στα σύγχρονα πεδία μάχης, ο Λεκορνύ δήλωσε νωρίτερα φέτος ότι ο γαλλικός στρατός θα παραγγείλει 2.000 drones καμικάζι. Τα πρώτα 100 θα σταλούν στην Ουκρανία.

Ο Λεκορνύ έδωσε στη δημοσιότητα και βίντεο από τις δοκιμές του γαλλικού drone.

Τα γαλλικά drones Colibri βρίσκονται υπό ανάπτυξη από τη γαλλική Delair και την KNDS από πέρυσι. Το πρόγραμμα Colibri ξεκίνησε για να αναπτύξει ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος με ακτίνα 5 χιλιομέτρων, που θα κοστίζει λιγότερο από 20.000 ευρώ ανά μονάδα.

Τα πρώτα drones Colibri εικάζεται πως θα παραδοθούν στην Ουκρανία στα τέλη του 2024 ή στις αρχές του 2025. Η Delair έχει προηγουμένως προμηθεύσει την Ουκρανία με 100 αναγνωριστικά drones UX-11 και 50 μεγαλύτερα drones DT-26.

«Τα drones καμικάζι είναι απολύτως θεμελιώδη» και θα είναι σε θέση να «συμπληρώσουν τα οβιδοβόλα Caesar», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Άμυνας, αναφερόμενος στα προηγμένα συστήματα πυροβολικού που έχει προμηθεύσει η Γαλλία στην Ουκρανία.

Πηγή: Με πληροφορίες από kyivindependent