Cobra: Τουρκικά τεθωρακισμένα οχήματα αξίας σχεδόν 1 δισεκ. δολαρίων αγοράζει η Ρουμανία

Η τουρκική εταιρεία Otokar κέρδισε τον διαγωνισμό που προκήρυξε η Ρουμανία για το πρόγραμμα προμήθειας ελαφριών τεθωρακισμένων οχημάτων, με τον ρουμανικό Στρατό Ξηράς να προμηθεύεται τα επόμενα χρόνια συνολικά 1.059 οχήματα τύπου Cobra II.

Η τεράστια συμφωνία αξίας 934 εκατομμυρίων δολαρίων, εξαιρουμένου του φόρου προστιθέμενης αξίας, προβλέπει την πώληση των τεθωρακισμένων οχημάτων τύπου Cobra II σε εννέα διαμορφώσεις, αλλά και την μεταφορά τεχνογνωσίας στο Βουκουρέστι, ένας όρος που δεν κάλυψαν άλλες εταιρείες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό.

Αντιθέτως, η Otokar συμφώνησε να κατασκευάσει τα πρώτα 278 τεθωρακισμένα οχήματα στην Τουρκία, ενώ τα υπόλοιπα θα κατασκευαστούν στη Ρουμανία, ενώ μάλιστα την υλικοτεχνική εν συνεχεία υποστήριξη των Cobra II θα αναλάβουν ρουμανικές εταιρείες, γεγονός που θα ενισχύσει την ρουμανική αμυντική βιομηχανία.

Σημειώνεται ότι το τεθωρακισμένο όχημα τύπου Cobra II χρησιμοποιείται από τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις ενώ έκανε το «ντεμπούτο» του στην άσκηση «Efes-2018» των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Έχει μήκος 5,6 μέτρα και είναι πιο ευέλικτο από το παλαιότερο μοντέλο Cobra I, ενώ ακόμα διαθέτει βελτιωμένα λειτουργικά και κατασκευαστικά χαρακτηριστικά και προσφέρει μεγαλύτερη προστασία στο προσωπικό από νάρκες και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Έχει αρθρωτό σχεδιασμό, μπορεί να μεταφέρει έως 11 άτομα με πλήρες ωφέλιμο φορτίο 14.,5 τόνους και διατίθεται σε διάφορες διαμορφώσεις, ανάλογα τις επιχειρησιακές ανάγκες όπως για παράδειγμα αποστολές επιτήρησης και αναγνώρισης, ηλεκτρονικού πολέμου, διοίκηση – ελέγχου.

Με πληροφορίες από: Defense Post / Φωτογραφίες Otokar