Chunmoo: Η Πολωνία αγόρασε 72 πολλαπλούς εκτοξευτές από τη Νότια Κορέα αξίας 1,6 δισεκ. δολαρίων

Η Πολωνία δεν «βάζει φρένο» στις προμήθειες στρατιωτικού εξοπλισμού, ιδιαίτερα μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, καθώς όπως έγινε γνωστό η Βαρσοβία υπέγραψε συμφωνία αξίας 1,64 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Hanwha Aerospace για την προμήθεια 72 πολλαπλών εκτοξευτών τύπου Chunmoo.

Όπως ανέφερε η νοτιοκορεάτικη εταιρεία, η συγκεκριμένη σύμβαση θα τεθεί σε ισχύ, με την προϋπόθεση ότι θα υπογραφεί μια ξεχωριστή οικονομική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών τον ερχόμενο Νοέμβριο, με την υποστήριξη των κυβερνήσεων.

Ειδικότερα, πολωνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας της Πολωνίας, Πάβελ Μπέιντα, επισκέφθηκε τη Νότια Κορέα τις προηγούμενες ημέρες, προκειμένου να συναντηθούν με αξιωματούχους της Σεούλ για να διαπραγματευτούν τους τρόπους χρηματοδότησης και πιστώσεων για την προμήθεια στρατιωτικών εξοπλισμών.

Στο περιθώριο της επίσκεψης, η αντιπροσωπεία από την Πολωνία βρέθηκε στο πεδίο βολής όπου πραγματοποιήθηκε δοκιμαστική βολή του βαλλιστικού πυραύλου τύπου CTM-290, που είναι η «αιχμή του δόρατος» των πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων τύπου Chunmoo, που στην πολωνική εκδοχή ονομάζονται «HOMAR-K». 

Σημειώνεται ότι στο πρόγραμμα ανάπτυξης και προμήθειας των πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων τύπου Chunmoo, εντάσσεται και η μεταφορά τεχνογνωσίας και τεχνολογίας στην πολωνική αμυντική βιομηχανία, η οποία θα κατασκευάσει διαμόρφωση των νοτιοκορεατικών ΠΕΠ με εγχώρια πλατφόρμα εκτόξευσης, εξαρτήματα και λειτουργικά υποσυστήματα.

Με πληροφορίες από: Reuters / Defence Blog | Φωτογραφία Reuters