Χεζμπολάχ: Ρωσικοί αντιαρματικοί πύραυλοι και ιρανικά drones – Τι περιέχει το οπλοστάσιό της

REUTERS/Mohamed Azakir

Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου έχει αξιοποιήσει ένα πολύ διευρυμένο οπλοστάσιο κατά τη διάρκεια περισσότερων από 10 μηνών διασυνοριακών εχθροπραξιών με το Ισραήλ.

Μία από τις πιο βαριά οπλισμένες μη κρατικές ομάδες στον κόσμο, λέει ότι έχει χρησιμοποιήσει μόνο ένα μικρό μέρος του οπλισμού της μέχρι στιγμής.

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα κατέχει πάνω από 150.000 πυραύλους και ρουκέτες, σύμφωνα με το World Factbook της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ.

Η Χεζμπολάχ λέει ότι έχει ρουκέτες που μπορούν να πλήξουν όλες τις περιοχές του Ισραήλ.

Πολλά είναι μη κατευθυνόμενα, αλλά διαθέτει επίσης πυραύλους ακριβείας, drones και αντιαρματικά, αντιαεροπορικά και αντιπλοϊκά βλήματα.

Ο κύριος υποστηρικτής και προμηθευτής όπλων της Χεζμπολάχ είναι το Ιράν. Πολλά από τα όπλα της είναι ιρανικά, ρωσικά ή κινεζικά μοντέλα.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα υποστηρίζει ότι το 2021 η ομάδα είχε 100.000 μαχητές. Το CIA World Factbook αναφέρει ότι το 2022 εκτιμήθηκε ότι είχε έως και 45.000 μαχητές, περίπου 20.000 από αυτούς πλήρους απασχόλησης.

Επίθεση με ρουκέτες και πύραυλους

Οι μη κατευθυνόμενοι πύραυλοι αποτελούσαν το μεγαλύτερο μέρος του πυραυλικού οπλοστασίου της Χεζμπολάχ στον τελευταίο πόλεμο με το Ισραήλ το 2006, όταν η ομάδα εκτόξευσε περίπου 4.000 στο Ισραήλ – κυρίως πυραύλους τύπου Katyusha με βεληνεκές 30 km.

Ο Νασράλα λέει ότι η μεγαλύτερη αλλαγή στο οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ από το 2006 ήταν η επέκταση των συστημάτων καθοδήγησης ακριβείας και ότι η ομάδα έχει τη δυνατότητα να εξοπλίζει εκ των υστέρων πυραύλους με συστήματα καθοδήγησης εντός του Λιβάνου.

Η Χεζμπολάχ διαθέτει ιρανικά μοντέλα, όπως πύραυλους Raad, Fajr και Zilzal, οι οποίοι έχουν ισχυρότερο ωφέλιμο φορτίο και μεγαλύτερη εμβέλεια από τους Katyusha.

Οι ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Χεζμπολάχ στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στη Γάζα από τον Οκτώβριο περιλαμβάνουν πυραύλους Katyusha και Burkan με εκρηκτικό ωφέλιμο φορτίο μεταξύ 300 και 500 kg.

Οι πύραυλοι Falaq 2, ιρανικής κατασκευής, που χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά τον Ιούνιο, μπορούν να φέρουν μεγαλύτερη κεφαλή από τον προηγουμένως χρησιμοποιημένο Falaq 1.

Αντιαρματικοί πύραυλοι

Η Χεζμπολάχ χρησιμοποίησε εκτενώς κατευθυνόμενους αντιαρματικούς πυραύλους στον πόλεμο του 2006 και τους ανέπτυξε ξανά, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικής κατασκευής Kornet.

Έχει επίσης χρησιμοποιήσει έναν κατευθυνόμενο πύραυλο κατασκευής Ιράν, γνωστό ως al Mas, σύμφωνα με μια αναφορά του φιλοϊρανικού αραβικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα al Mayadeen.

Ο πύραυλος είναι μέρος μιας οικογένειας όπλων που κατασκευάζει το Ιράν μέσω αντίστροφης μηχανικής που βασίζεται στην ισραηλινή οικογένεια πυραύλων Spike.

Αντιαεροπορικοί πύραυλοι

Η Χεζμπολάχ έχει καταρρίψει ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη αρκετές φορές κατά τη διάρκεια αυτής της σύγκρουσης χρησιμοποιώντας πυραύλους εδάφους-αέρος, χτυπώντας τα ισραηλινά drones Hermes 450 και Hermes 900.

Η Χεζμπολάχ υποστηρίζει ότι βάλλει εναντίον ισραηλινών πολεμικών αεροσκαφών, αναγκάζοντάς τα να εγκαταλείψουν τον εναέριο χώρο του Λιβάνου, χωρίς να αναφέρει τι είδους όπλο χρησιμοποίησε. Δεν έχει καταρρίψει κανένα.

Drones

Η λιβανέζικη οργάνωση έχει πραγματοποιήσει πολλές επιθέσεις με εκρηκτικά drones καμικάζι και έχει πει ότι χρησιμοποιεί drones που ρίχνουν βόμβες και επιστρέφουν στον Λίβανο.

Το οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ περιλαμβάνει τα τοπικά συναρμολογημένα μοντέλα Ayoub και Mersad, τα οποία σύμφωνα με τους αναλυτές είναι φθηνά και σχετικά εύκολα στην παραγωγή.

Αντιπλοϊκοί πύραυλοι

Η Χεζμπολάχ απέδειξε για πρώτη φορά ότι διέθετε αντιπλοϊκούς πυραύλους το 2006, όταν χτύπησε ένα ισραηλινό πολεμικό πλοίο 16 χιλιόμετρα από την ακτή, σκοτώνοντας τέσσερα ισραηλινά μέλη του πληρώματος και καταστρέφοντας το σκάφος.

Από τον πόλεμο του 2006, η Χεζμπολάχ έχει αποκτήσει τον ρωσικής κατασκευής αντιπλοϊκό πύραυλο Yakhont με βεληνεκές 300 km.

Πηγή: Sky News / Φωτογραφία αρχείου Reuters