Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν από μέσα ενημέρωσης της Νότιας Κορέας στις 12 Ιανουαρίου 2022, οι νοτιοκορεατικές εταιρείες Hanwha Defense και LIG Nex1 υπέγραψαν νέα σύμβαση για την από κοινού παράδοση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αδιευκρίνιστου αριθμού πυραύλων εδάφους-αέρος τύπου KM-SAM II, γνωστό και ως Cheongung II.
Τον Νοέμβριο του 2021, το υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) είχε ανακοινώσει την απόκτηση της τελευταίας γενιάς κατευθυνόμενων πυραύλων εδάφους-αέρος μεσαίου βεληνεκούς M-SAM νοτιοκορεατικής κατασκευής, μέσω του Οικονομικού Συμβουλίου Tawazun. Το ποσό της σύμβασης θα μπορούσε να φτάσει την αξία των 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Τα τελευταία χρόνια, η Νότια Κορέα έχει εντείνει τις διπλωματικές της σχέσεις με τα ΗΑΕ και έχει ενισχύσει τη συνεργασία τους στον στρατιωτικό τομέα. Συμφώνησε επίσης να μεταφέρει μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα και άλλες τεχνολογίες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μέσω μιας συνεργασίας μεταξύ της Calidus που εδρεύει στο Άμπου Ντάμπι και της Korean Air, ενώ συζητάει μελλοντικές ενισχυμένες αμυντικές επενδύσεις στην ανάπτυξη drones και όπλων λέιζερ.
Το Cheongung II είναι ένα νοτιοκορεατικό σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος μεσαίου βεληνεκούς (SAM) που αναπτύχθηκε από τον Οργανισμό Αμυντικής Ανάπτυξης της Νότιας Κορέας (ADD), που βασίζεται στην τεχνολογία του πυραύλου 9M96 ρωσικής κατασκεύης, που χρησιμοποιείται στα συστήματα αεράμυνας S-350E και S-400.
Μια πλήρης πυροβολαρχία του Cheongung II αποτελείται από έξι εκτοξευτές, ένα ραντάρ 3D με παθητική ηλεκτρονική σαρωμένη συστοιχία (passive electronically scanned array – PESA), ένα ραντάρ X-band πολλαπλών λειτουργιών, το οποίο είναι βασισμένο σε αυτό των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400, και ένα πυροσβεστικό όχημα.
Μπορεί να ανιχνεύσει στόχους σε απόσταση 100 χιλιομέτρων και να παρακολουθεί έως και 40 ταυτόχρονα. Το πυραυλικό σύστημα Cheongung II προορίζεται να αντικαταστήσει τα συστήματα MIM-23 HAWK της Νότιας Κορέας, τα οποία αναφέρονται και ως Cheolmae.
Με πληροφορίες από: Army Recognition / Φωτογραφία αρχείου Reuters