Ο επικεφαλής σχεδιασμού του νέου stealth μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς Chekcmate παραχώρησε συνέντευξη αναφορικά για το «πολλά υποσχόμενο αναπτυξιακό έργο» της ρωσικής αεροπορικής βιομηχανίας και αναφέρθηκε στο μέλλον της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας και στο επιχειρησιακό δόγμα που θα μπορούσε να θέσει σε εφαρμογή στο σύγχρονο πεδίο μάχης.
Ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: «Η τάση για ενοποίηση του στόλου των αεροσκαφών κερδίζει έδαφος παγκοσμίως αυτές τις μέρες. Λόγω του υψηλού βαθμού ενοποίησης αυτών των αεροσκαφών [πέμπτης γενιάς πολλαπλών ρόλων], μια κοινή επιχείρηση των stealth μαχητικών αεροσκαφών Su-57 και Checkmate, σε συνδυασμό με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα [όπως το Okhotnik], μπορεί να δημιουργήσει τον πιο ισορροπημένο στόλο για την εκτέλεση μιας σειράς αποστολών, που θα έχει ελάχιστο λειτουργικό κόστος και υψηλό βαθμό αποτελεσματικότητας».
Η τιμή και τα όπλα του Checkmate
Το νέο προηγμένο ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς «Checkmate» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην αεροπορική έκθεση MAKS-2021 το περασμένο καλοκαίρι, από την κατασκευάστρια εταιρεία United Aircraft Corporation. Το μονοκινητήριο αεροσκάφος της Sukhoi θα είναι εξοπλισμένο με έως και πέντε πυραύλους αέρος-αέρος ανεξαρτήτως εμβέλειας, ενώ θα είναι ικανό να εξοπλίζεται ακόμα με ένα ευρύ φάσμα άλλων πυραύλων και βομβών νέας γενιάς, όπως το Su-57.
Τα οπλικά του συστήματα θα βρίσκονται τόσο στο εσωτερικό του όσο και στα hardpoints και να λειτουργεί ως μέρος ομάδας επανδρωμένων και μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων και αεροσκαφών, ενώ στην παρουσίασή του ήταν τοποθετημένοι δίπλα του, μακέτες πυραύλων τύπου RVV-MD, RVV-SD και H-59MK.
Η τιμή του κυμαίνεται από 25 έως 30 εκατομμύρια δολάρια το αεροσκάφος, γεγονός που το καθιστά ένα από τα πιο φθηνά μαχητικά στον κόσμο και θα μπορούσε να προκαλέσει «διαταραχή» στην παγκόσμια βιομηχανία μαχητικών αεροσκαφών εάν λειτουργεί σύμφωνα με τις προσδοκίες που έχουν θέσει οι Ρώσοι. Σε ό,τι αφορά τον κινητήρα, που αποτελεί τεράστια πρόβλημα για το Su-57, φαίνεται ότι στο πρώτο στάδιο θα διαθέτει τον κινητήρα AL-41F1, μια τροποποιημένη εκδοχή του κινητήρα που χρησιμοποιείται στα μαχητικά στα Su-35.
Τα λειτουργικά συστήματα και ο εξοπλισμός του μαχητικού
Επίσης, ο επικεφαλής σχεδιασμού του νέου stealth μαχητικού είχε τονίσει παλιότερα, ότι το Checkmate θα μπορεί να εμπλακεί και να επιτεθεί παράλληλα με έξι εχθρικούς στόχους, αξιοποιώντας προηγμένα αεροηλεκτρονικά συστήματα και το ενσωματωμένο ραντάρ AESA, ενώ ακόμα το Checkmate θα μπορεί να παρακολουθεί 30 εναέριους στόχους και δύο χερσαίους ή ναυτικούς στόχους ταυτόχρονα.
Για τις ανάγκες του αεροσκάφους, κατασκευάστηκε το ειδικό αυτοματοποιημένο σύστημα υλικοτεχνικής υποστήριξης «Matreshka», το οποίο θα παρακολουθεί την κατάσταση του αεροπλάνου σε πραγματικό χρόνο καθ ‘όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του, κάτι που θα επιτρέπει τον προγραμματισμό συντήρησης και επισκευών, μειώνοντας σημαντικά το κόστος και αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα των εργασιών συντήρησης.
Ως προς τα λειτουργικά συστήματα, αξιοσημείωτη είναι η χρήση τεχνητής νοημοσύνης, που θα αναλαμβάνει τον ρόλο του «δεύτερου πιλότου», αφού θα είναι σε θέση να υποστηρίζει τον πιλότο σε μια ταχέως μεταβαλλόμενη κατάσταση μάχης. Επίσης, το πιλοτήριο θα είναι εξοπλισμένο με μοναδικές πανοραμικές οθόνες αισθητήρων που εμφανίζουν την κατάσταση όλων των συστημάτων και παρέχουν υπερβολικές πληροφορίες σχετικά με τη διαδρομή, τους στόχους και τις απειλές για το situational awareness του πιλότου.
Με πληροφορίες από: TASS / Φωτογραφίες αρχείου Reuters