Αδιαμφισβήτητα, το άρμα μάχης Challenger έχει συνδεθεί με την τεχνολογική εξέλιξη και πρόοδο των Βρετανών σε αποτελεσματικά οπλικά συστήματα και ιδιαίτερα στην ενίσχυση του Στρατού Ξηράς όπως έχει φανεί τα τελευταία χρόνια στις συγκρούσεις που το τανκ έχει «δει» δράση.
Την ίδια στιγμή όμως που κράτη όπως η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Κίνα «καίγονται» για την ανάπτυξη των εξοπλιστικών προγραμμάτων τους, οι Βρετανοί πήραν μια απόφαση – «βόμβα» για την τεράστια μείωση του συνολικού αριθμού αρμάτων μάχης Challenger που διαθέτουν, σχεδόν στο μισό.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα των «The Times» οι Βρετανοί σχεδιάζουν να προχωρήσουν στην αναβάθμιση μόνο των 148 από τα 227 τανκ Challenger II, λόγω περικοπών στον προϋπολογισμό για τις αμυντικές δαπάνες.
Ποια η απόφαση των Βρετανών για τα άρματα μάχης
Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης πως τα υπόλοιπα «κύρια άρματα μάχης» θα «γίνουν» ανταλλακτικά ανταλλακτικών, ενώ ένας αριθμός αυτών ενδεχομένως να υποστούν μια σχετική επιδιόρθωση ώστε να αναπτυχθούν επιχειρησιακά σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Αυτή η απρόσμενη απόφαση της βρετανικής ηγεσίας δημιουργεί προβληματισμό στους αναλυτές και στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες όχι μόνο για τις προτεραιότητες που τίθενται στην «κορυφή» ως προς την διαχείριση του αμυντικού προϋπολογισμού αλλά και για επιχειρησιακούς λόγος.
Και αυτό διότι, σύμφωνα με τα στοιχεία, μετά την απόσυρση, της τάξης του «ενός-τρίτου» του συνολικού αριθμού των αρμάτων μάχης, η Ρωσία θα διαθέτει 87 περισσότερα άρματα μάχης από τους Βρετανούς.
Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η Μεγάλη Βρετανία «έχασε» μεγάλο τμήμα της παραγωγής αρμάτων μάχης και τώρα θα » χάσει» εξίσου μεγάλο μέρος των αρμάτων μάχης στο οπλοστάσιό της, ο οποίος το 1991 υπολογιζόταν στα 800 τανκς.
Ποια τα χαρακτηριστικά του Challenger II
Όσον αφορά το εν προκειμένω άρμα μάχης, το Challenger II είναι ένα κύριο άρμα μάχης με βαριά θωράκιση, υψηλό βαθμό ευελιξίας και κινητικότητας και είναι κατάλληλο για την πρώτη γραμμή πυρός.
Κύρια αποστολή του είναι η καταστροφή ή εξουδετέρωση των εχθρικών τεθωρακισμένων, ωστόσο, διαθέτει την ικανότητα να χτυπά αποτελεσματικά τόσο «σκληρούς» και «μαλακούς» στόχους, δηλαδή εχθρικά άρματα μάχης και δυνάμεις πεζικού αντίστοιχα, ενώ μπορεί να αναπτυχθεί να επιχειρήσει σε ένα μεγάλο φάσμα επιχειρήσεων.
Το άρμα μάχης διαθέτει πυροβόλο L30 των 120 χιλιοστών που χρησιμοποιεί τόσο διατρητικά βλήματα όσο και βλήματα υψηλής εκρηκτικότητας τύπου HESH. Επίσης, είναι εξοπλισμένο με πολυβόλα των 7,62 χιλιοστών και ακόμα ένα πολυβόλο γενικής χρήσης ίδιου διαμετρήματος.
Καταληκτικά, η αναβάθμιση των Challenger II είναι επιτακτική προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις που προβάλλουν τα αντίστοιχα ρωσικά άρμα μάχης, τα οποία έχουν εξελιχθεί και είναι ιδιαίτερα καταστροφικά.
Πηγή: Defence Blog