Ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας ανακοίνωσε πρόσφατα ότι το τεθωρακισμένο άρμα μάχης νέας γενιάς Challenger 3 είναι γεγονός, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα «τέλος» στο δίλημμα που επικρατούσε στις βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις, αναφορικά με την αναβάθμιση των υφισταμένων τανκς ή την επένδυση στο πρόγραμμα ανάπτυξης του ευρωπαϊκού άρματος μάχης.
Σύμφωνα λοιπόν με όσα ανακοίνωσε ο Υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, υπεγράφη σύμβαση ύψους 800 εκατομμυρίων λιρών ή 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με την εταιρεία Rheinmetall BAE Systems Land (RBSL) με στόχο την κατασκευή και ανάπτυξη του τεθωρακισμένου άρματος μάχης νέας γενιάς Challenger 3.
O ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: «Πρόκειται για μια επένδυση πολλών εκατομμυρίων λιρών που θα προσφέρει το πιο θανατηφόρο άρμα μάχης στην Ευρώπη και θα μας επιτρέψει να εκσυγχρονίσουμε τις χερσαίες δυνάμεις μας». Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το νέο άρμα μάχης θα είναι εξοπλισμένο με πυρομαχικά, ικανά να αναπτύσσουν μεγαλύτερες ταχύτητες, έχοντας παράλληλα αυξημένη εμβέλεια.
Τα χαρακτηριστικά του
Επιπρόσθετα, το Challenger 3 θα διαθέτει νέο πυργίσκο με αναβαθμισμένο λειόκανο πυροβόλο των 120 χιλιοστών, ενώ ακόμα θα έχει βελτιωμένο κινητήρα με νέο σύστημα ψύξης και νέο σύστημα ανάρτησης, που θα απορροφά τους κραδασμούς σε μεγαλύτερο βαθμό κατά την διάρκεια βολών και να αναπτύσσει ταχύτητες έως και 60 μίλια την ώρα.
Ακόμα, σύμφωνα με πληροφορίες, το άρμα μάχης θα διαθέτει νέο αυτόματο σύστημα ανίχνευσης και παρακολούθησης στόχων, για τον εντοπισμό εχθρικών απειλών με θερμικές κάμερες μεγάλης εμβέλειας, που θα επιτρέπει την αναγνώριση του επιχειρησιακού πεδίου με υψηλή ευκρίνεια τη μέρα αλλά και τη νύχτα.
Προκειμένου να καλύψει τις επιχειρησιακές ανάγκες του βρετανικού Στρατού, το Challenger 3 θα είναι μια πλήρως ψηφιακή πλατφμόρμα, ικανή να δέχεται και να μοιράζεται πληροφορίες σε ένα διαλειτουργικό πεδίο μάχης. Στόχος των Βρετανών είναι να αντικαταστήσει τα υφιστάμενα τανκς τύπου Challenger 2 που βρίσκονται σε επιχειρησιακή λειτουργία από το 1998. Το πρώτο Challenger 3 αναμένεται να αποτκήσει αρχική επιχειρησιακή ικανότητα το 2027 και πλήρη επιχειρησιακή ικανότητα το 2030.
Πηγή: DefenceBlog