Challenger 2: Το σχέδιο της Βρετανίας για να μην «πέσουν» στα χέρια των Ρώσων τα άρματα μάχης

Η Βρετανία έχει εκπονήσει ένα «πολυεπίπεδο σχέδιο» για να εμποδίσει στη Ρωσία την πρόσβαση στην ευαίσθητη τεχνολογία των αρμάτων μάχης Challenger 2 που θα στείλει στην Ουκρανία.

Το σχέδιο βασίζεται στον κίνδυνο να «πέσει» η θωράκιση Chobham στα χέρια της Ρωσίας, επιτρέποντας στους Ρώσους επιστήμονες να αναπτύξουν αντίμετρα, όπως αναφέρει η βρετανική Sun, επικαλούμενη αμυντικές πηγές.

Σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο, η σύνθετη θωράκιση δεν έχει ποτέ παραβιαστεί από εχθρικά πυρά.  «Στην ιστορία του Challenger 2 μόνο ένα έχει καταστραφεί στη μάχη και αυτό ήταν από φίλια πυρά στο Ιράκ», ανέφερε η Sun.

«Οι Ρώσοι θα πρέπει να είναι απελπισμένοι για να προσπαθήσουν να αιχμαλωτίσουν ένα Challenger 2, εν μέρει για την προπαγάνδα τους αλλά και για να πάρουν στα χέρια τους τα μυστικά του».

Ο βρετανικός στρατός συνεργάζεται με τις ουκρανικές δυνάμεις, ώστε να μην αναπτύξει το τανκ σε σημεία του μετώπου που είναι πιθανό να «σπάσει» η ουκρανική γραμμή. «Το πρώτο βήμα είναι η εκπαίδευση και η συνεργασία με τους σχεδιαστές αποστολών για να προσπαθήσουν να διασφαλίσουν ότι τα Challengers δεν χρησιμοποιούνται σε σενάρια όπου πιστεύουν ότι η κατάρρευση είναι μια ρεαλιστική πιθανότητα», αναφέρει η πηγή.

Η δεύτερη επιλογή είναι να εκπαιδεύσουν τους Ουκρανούς να ανακτήσουν ένα άρμα μάχης που έχει χτυπηθεί με τη βοήθεια ενός άλλου οχήματος ανάκτησης. Εξετάζεται επίσης η πιθανότητα ύπαρξης ιδιωτικών στρατιωτικών εργολάβων σε ετοιμότητα επί του πεδίου για την ανάκτηση, αποκάλυψε η βρετανική εφημερίδα.

Η Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα που ανακοίνωσε την αποστολή δυτικών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Το Λονδίνο έχει υποσχεθεί 14 Challenger 2 στο Κίεβο.

Πηγή: The Defense Post