Challenger 2: Τα βρετανικά τεθωρακισμένα άρματα μάχης έφτασαν στην Πολωνία [pics]

Όπως είχε ανακοινώσει ο Μπόρις Τζόνσον πριν από μερικούς μήνες, ο βρετανικός Στρατός Ξηράς ανέπτυξε ένα σημαντικό αριθμό τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης τύπου Challenger 2 στην Πολωνία, με φόντο την εξελισσόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που έχει κρούσει τον «κώδωνα του κινδύνου» στις νατοϊκές συμμαχικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με ανάρτηση της πολωνικής 18ης Μηχανοποιημένης Μεραρχίας, χθες στις 8 Ιουλίου έφτασαν στην χώρα συνολικά 14 βρετανικά τεθωρακισμένα άρματα μάχης τύπου Challenger 2, τα οποία θα ενταχθούν στο δυναμικό της, ενώ ακόμα θα υποστηρίξουν και την 21 Ταξιαρχία Πεζικού, στο πλαίσιο της αυξανόμενης στρατιωτικής παρουσίας των βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην ανατολική Ευρώπη.

Το Challenger 2 είναι ένα κύριο τεθωρακισμένο άρμα μάχης, το οποίο έχει μεγάλη δύναμη πυρός και ικανότητα ελιγμών, με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται σε περιοχές άμεσης επαφής για να καταστρέφει και να εξουδετερώνει τις αντίστοιχες εχθρικές τεθωρακισμένες δυνάμεις . Για τον λόγο αυτό, είναι εξοπλισμένο με ένα πυροβόλο τύπου L30 των 120 χιλιοστών, το οποίο μπορεί να εκτοξεύει διατρητικά βλήματα αλλά και πυρομαχικά υψηλής εκρηκτικότητα, ενώ ακόμα διαθέτει ένα ομοαξονικό πολυβόλο των 7,62 χιλιοστών μαζί με ένα πολυβόλο γενικής χρήσης ίδιου διαμετρήματος.

Εκτός από τα βρετανικά τανκς, πρόσφατα στην Πολωνία αναπτύχθηκε και το πυραυλικό σύστημα αεροπορικής άμυνας τύπου Sky Sabre, το οποίο χαρακτηρίζεται από πρωτοφανή ταχύτητα, ακρίβεια, απόδοση και απόκτηση στόχων, τα οποία θα ενισχύσουν σημαντικά την αεράμυνα της Πολωνίας.