CH-53K μεταφέρει F-35C ενώ ανεφοδιάζεται από KC-130 και έτσι το πιο δυνατό ελικόπτερο του κόσμου δείχνει την ισχύ του [vid]

Τα ελικόπτερα τύπου CH-53K «King Stallion» είναι αδιαμφισβήτητα τα πιο ισχυρά αλλά και τα πιο ακριβά ελικόπτερα στον κόσμο, αφού το κόστος ενός τέτοιου ελικοπτέρου ανά μονάδα, περίπου 97 εκατομμύρια δολάρια, είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο ενός stealth μαχητικού αεροσκάφους τύπου F-35A, το οποίο πλέον υπολογίζεται στα 80 εκατομμύρια δολάρια.

Το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ (USMC) έχει το προνόμιο να αναπτύσσει τα πανίσχυρα ελικόπτερα που έχουν μήκος 30 μέτρα, μέγιστη ταχύτητα περίπου 230 μιλίων ανά ώρα, την τριπλάσια επιχειρησιακή εμβέλεια από τους προκατόχους τους (CH-53E), ενώ μπορούν να πετάξουν μέχρι τα 29.000 πόδια και να μεταφέρουν εντός της ατράκτου τους δύο Humvee ή ένα ελαφρύ θωρακισμένο όχημα.

Αυτό ωστόσο που το κάνει να ξεχωρίζει είναι η δύναμη στην μεταφορά και ανύψωση στρατιωτικών εξοπλισμών, γεγονός που οι Αμερικανοί Πεζοναύτες απέδειξαν με τις εξαιρετικές ικανότητες του πληρώματος ενός CH-53K να πραγματοποιεί στις 24 Απριλίου μια επικίνδυνη και μοναδική αποστολή, με τεράστιο βαθμό δυσκολίας.

Ειδικότερα, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δημοσίευσε πλάνα από ένα ελικόπτερο τύπου CH-53K του USMC, που μετέφερε ένα stealth μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου F-35C του U.S Navy, από την αεροπορική βάση του Patuxent River στο Κέντρο Επιχειρήσεων Αεροπορίας Ναυτικού του Lakehurst.

Η απόσταση των δύο στρατιωτικών βάσεων είναι περίπου 160 μίλια, όμως αυτό που «έκλεψε τις εντυπώσεις» ήταν ο εναέριος ανεφοδιασμός του «King Stallion» από ένα ιπτάμενο τάνκερ τύπου KC-130, όπως μπορείτε να δείτε στο σχετικό βίντεο. Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ένα CH-53K μεταφέρει ένα F-35, αφού στις αρχές του 2023 είχε πραγματοποιηθεί παρόμοια αποστολή, ωστόσο εν προκειμένω η διαφορά είναι ο εναέριος ανεφοδιασμός.

Με πληροφορίες από: TWZ / Φωτογραφίες Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ