Centauro II: Η Ιταλία αποκτά ακόμη 28 «καταστροφείς αρμάτων» φτάνοντας τον στόχο των 150 για τον στρατό της

Η Ιταλία υπέγραψε συμφωνία με την κοινοπραξία Iveco – Oto Melara για την προμήθεια της τελικής δόσης των τροχοφόρων τεθωρακισμένων «καταστροφέων αρμάτων», Centauro II.

Η συμφωνία προβλέπει την παράδοση 28 συστημάτων Centauro, ολοκληρώνοντας τον στόχο της κυβέρνησης για 150 αντιαρματικά οχήματα για τις ένοπλες δυνάμεις της.

Η συμφωνία περιελάμβανε επίσης την παροχή αντίστοιχης υλικοτεχνικής υποστήριξης για τον στόλο που θα λειτουργεί για 10 χρόνια.

«Το Centauro II, σήμερα πλήρως λειτουργικό, αντιπροσωπεύει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας όσον αφορά τις επιδόσεις, την ικανότητα εμπλοκής, την κινητικότητα, τη διασύνδεση και την εργονομία, εκτός από την αποδεδειγμένη μέγιστη προστασία του πληρώματος», ανέφερε η κοινοπραξία στην ανακοίνωσή της.

Το Centauro II είναι μια αναβαθμισμένη έκδοση της αντιαρματικής πλατφόρμας του ιταλικού στρατού που σχεδιάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Εξοπλισμένο με σύστημα H-drive, χαρακτηριστικό της οικογένειας οχημάτων 8×8 Centauro, το Centauro II διαθέτει εξ ολοκλήρου ψηφιακή αρχιτεκτονική, έναν πυργίσκο HITFACT νέας γενιάς εξοπλισμένο με πυροβόλο 120 χιλιοστών και συστήματα Command and Control Communication που καθιστούν το Centauro το το πιο καινοτόμο και διαλειτουργικό όχημα σε υπηρεσία με τον ιταλικό στρατό, όπως αναφέρει η Leonardo (η Oto Melara ανήκει στον ιταλικό αμυντικό όμιλο).

Ζυγίζει έξι τόνους περισσότερο από τον προκάτοχό του και τροφοδοτείται από έναν κινητήρα 720 ίππων φτάνοντας ταχύτητες έως και 105 χιλιόμετρα την ώρα και μέγιστη αυτονομία 800 χιλιομέτρων.

Τον Ιούλιο του 2018, η ιταλική κυβέρνηση χορήγησε στην Iveco και στους συνεργάτες της 159 εκατομμύρια ευρώ για να παραδώσουν την αρχική παρτίδα τεθωρακισμένων στον ιταλικό στρατό.

Πηγή / Φωτογραφίες Leonardo