CBU-100: Η Ουκρανία θέλει τις αμερικανικές βόμβες διασποράς για «κανιβαλισμό» [pics, vid]

Το Κίεβο φαίνεται ότι ζητάει από τις ΗΠΑ την προμήθεια πυρομαχικών και πιο συγκεκριμένα βόμβες διασποράς τύπου CBU-100, γνωστές και ως Mk.20 Rockeye II, προκειμένου να τις αποδομήσει και στις συνέχεια τοποθετήσει τις πολεμικές κεφαλές στα μη επανδρωμένα οχήματα και drones που διαθέτει, για να πραγματοποιεί καταστροφικά πλήγματα σε ρωσικά άρματα μάχης με μεγαλύτερη ακρίβεια, σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία για τις επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία.

Την είδηση αυτή έκανε γνωστή το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο δηλώσεις που έκαναν οι βουλευτές Τζέισον Κρόου και Άνταμ Σμιθ, οι οποίοι είναι μέλη της Επιτροπής HAC (House Armed Services Committee) του Κογκρέσου των ΗΠΑ, οι οποίοι ανέφεραν ότι Ουκρανοί αξιωματούχοι προέτρεπαν και «πίεζαν» τους Αμερικανούς βουλευτές να εγκρίνουν την αποστολή βομβών διασποράς, κατά την διάρκεια της Διάσκεψης για την Ασφάλεια που διεξήχθη στο Μόναχο τον περασμένο μήνα.

Οι βόμβες διασποράς τύπου CBU-100

Γιατί τις θέλουν οι Ουκρανοί ;

Οι Ουκρανοί θέλουν να «κανιβαλίσουν» τις βόμβες και να αποσπάσουν μόνο ένα τμήμα τους, για να χρησιμοποιηθεί κατά των ρωσικών τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ουκρανία ζητά συγκεκριμένα βόμβες διασποράς τύπου CBU-100, γνωστές και ως «Mk 20 Rockeye II», με στόχο να χρησιμοποιηθούν όχι από μαχητικά αεροσκάφη αλλά αντιθέτως από low-cost drones κατώτερης τεχνολογίας.

Ειδικότερα, οι βόμβες διασποράς αυτού του τύπου ζυγίζουν λιγότερο από 500 κιλά και διαθέτουν κάνιστρο που απελευθερώνει 247 αντιαρματικές βομβίδες υψηλής εκρηκτικότητας τύπου Mk118 πάνω από τον εχθρικό στόχο – περιοχή. Στα τέλη Ιανουαρίου είχε γίνει επίσης γνωστό ότι ευρωπαϊκή χώρα επιδιώκει να προμηθεύσει με βόμβες διασποράς τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, καθώς κρίνει πως τα πολύ αμφιλεγόμενα όπλα αυτά, η χρήση των οποίων από τη Ρωσία έχει πυροδοτήσει επικρίσεις, θα ήταν χρήσιμα στα πεδία των μαχών.

Δείτε σχετικό βίντεο με τις βόμβες διασποράς CBU-100: