CB90: Η Ουκρανία παρέλαβε τρία σουηδικά ταχύπλοα σκάφη αμφίβιων επιχειρήσεων και σκάφη Metal Shark από τις ΗΠΑ [pics, vid]

Η ουκρανική εταιρεία Steel Front παραχώρησε στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας τρία ταχύπλοα σκάφη αμφίβιων επιχειρήσεων τύπου CB90 που κατασκευάζει η σουηδική εταιρεία Saab, τα οποία έχουν μήκος 15,9 μέτρα, ενώ μπορούν να αναπτύξουν μέγιστη ταχύτητα 40 κόμβων με επιχειρησιακή εμβέλεια 240 ναυτικών μιλίων.

Τα ταχύπλοα σκάφη αμφίβιων επιχειρήσεων τύπου CB90 κατασκευάστηκαν αρχικά για να παραδοθούν στο σουηδικό Πολεμικό Ναυτικό, ωστόσο τα αγόρασε η εταιρεία Steel Front για να τα παραχωρήσει στις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις για να ενισχύσει τις δυνατότητες των αμφίβιων κομάντος, αφού το κάθε σκάφος έχει τριμελές πλήρωμα και μπορεί να μεταφέρει έως και 20 πεζοναύτες.

Τα συγκεκριμένα σκάφη μπορούν να εξοπλιστούν με πολυβόλα τύπου Browning, βομβιδοβόλα, τηλεχειριζόμενα οπλικά συστήματα, ενώ ακόμα μπορεί να ρίξει νάρκες και βόμβες βυθού για αποστολές ανθυποβρυχιακού πολέμου. Η εταιρεία Steel Front ανέφερε ότι η παράδοση των CB90 μαζί με το πρόγραμμα εκπαίδευσης στους Ουκρανούς στρατιώτες κόστισε περισσότερα από 4,1 εκατομμύρια δολάρια.

Σημειώνεται ότι η Ουκρανία παραλαμβάνει σκάφη διαφόρων τύπων από διεθνείς εταίρους, όπως για παράδειγμα 10 σκάφη άκαμπτης γάστρας από τον Καναδά, φουσκωτά σκάφη τύπου Sentinel από την Αυστραλία, ενώ μάλιστα πριν λίγες μέρες παρέλαβε ένα σημαντικό αριθμό σκαφών τύπου Metal Shark από τις ΗΠΑ για τις επιχειρησιακές ανάγκες του Λιμενικού Σώματος.

Με πληροφορίες από: Defense Post / Kyiv Independent