Caesar: «Πήραν φωτιά» οι πωλήσεις των γαλλικών πυροβόλων 155 χιλιοστών – Ποιες χώρες θα τα αποκτήσουν

Το προηγμένο αυτοκινούμενο πυροβόλο τύπου Caesar των 155 χιλιοστών έχει αναδειχθεί σε ένα από τα πιο σημαντικά όπλα των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων απέναντι στη Ρωσία και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να «ανέβουν οι μετοχές» του και αρκετές χώρες να εκφράσουν την επιθυμία να προμηθευτούν το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα.

Στο περιθώριο της Διεθνούς Αμυντικής Έκθεσης Eurosatory 2024, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Παρίσι, τα Caesar είχαν «την τιμητική τους» και η κοινοπραξία KNDS, που αποτελείται από τις εταιρείας KMW και NEXTER, υπέγραψε συμφωνίες με την Αρμενία, την Κροατία αλλά και την Εσθονία, για την πώληση των αυτοκινούμενων πυροβόλων.

Όπως αποκάλυψε η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», η Αρμενία θα αποκτήσει 36 αυτοκινούμενα πυροβόλα τύπου Caesar που θα εξοπλίσουν δύο μοίρες πυροβολικού, ενώ η γαλλική πλευρά υπέγραψε συμφωνία – πλαίσιο για την πώληση 12 πυροβόλων τύπου Caesar στην Εσθονία, στην Κροατία αλλά και στην Ουκρανία. Σε ό,τι αφορά το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Αρμενίας, υπεγράφη μια ξεχωριστή συμφωνία με την κοινοπραξία KNDS για την αγορά εξαρτημάτων, ανταλλακτικών και πυρομαχικών, με την παράδοση των πυροβόλων να ολοκληρώνεται σε 15 μήνες.

Αυτά τα αυτοκινούμενα πυροβόλα έχουν την ικανότητα να εκτοξεύουν έξι βλήματα το λεπτό σε απόσταση 50 χιλιομέτρων, ενώ η έκδοση Caesar Mk.2 διαθέτει ισχυρότερο κινητήρα και τεθωρακισμένη καμπίνα πληρώματος και τα πρώτα 109 πυροβόλα αυτής της διαμόρφωσης αναμένεται να παραδοθούν στις γαλλικές δυνάμεις το 2026.

Σημειώνεται ότι άλλες χώρες που έχουν αγοράσει το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα είναι η Σαουδική Αραβία, η Τσεχία, η Ινδονησία, το Μαρόκο, η Δανία, η Λιθουανία και το Βέλγιο. Επιπρόσθετα, η υψηλή ζήτηση για την προμήθεια των πυροβόλων αυτών έχει δώσει τεράστια ώθηση στην γραμμή παραγωγής, η οποία θα μπορεί από το 2025 να κατασκευάζει 12 πυροβόλα το μήνα.

Με πληροφορίες από: Le Figaro / Φωτογραφία Reuters