Caesar: Η Αρμενία ενισχύει τις δυνάμεις της με αυτοκινούμενα πυροβόλα από την Γαλλία

Η Γαλλία και η Αρμενία υπέγραψαν σύμβαση για την προμήθεια γαλλικών αυτοκινούμενων πυροβόλων Caesar, όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Σεμπαστιέν Λεκορνύ.

Η συμφωνία υπεγράφη κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ του Λεκορνύ και του Αρμένιου ομολόγου του Σουρέν Παπικιάν στην αμυντική έκθεση Eurosatory 2024, που είναι σε εξέλιξη αυτές τις ημέρες στο Παρίσι.

Τα πυροβόλα Caesar (Camion Équipé d’un Système d’Artillerie) των 155 χιλιοστών είναι γνωστά για την κινητικότητα και την ακρίβειά τους, καθιστώντας τα μια πολύτιμη προσθήκη στις αμυντικές δυνατότητες της Αρμενίας. Η σύμβαση αυτή σηματοδοτεί την ενίσχυση των αμυντικών σχέσεων μεταξύ Γαλλίας και Αρμενίας, με επίκεντρο την ενίσχυση της ισχύος του πυροβολικού της Αρμενίας.

Παράλληλα, η KNDS France, η εταιρεία που κατασκευάζει τα Caesar, θα αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα σε 144 όπλα ετησίως εντός 10 μηνών. Αυτή η επέκταση όχι μόνο θα καλύψει τις ανάγκες της Αρμενίας, αλλά θα στηρίξει επίσης τους Ευρωπαίους εταίρους του ΝΑΤΟ και την Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι η Αρμενία έχει αγοράσει επίσης από την Γαλλία το σύστημα αεροπορικής άμυνας μικρής εμβέλειας Mistral της MBDA και ραντάρ Ground Master 200 που κατασκευάζονται από την Thales.

Το Αζερμπαϊτζάν έχει αντιδράσει έντονα στο παρελθόν στις παραδόσεις όπλων από το Παρίσι στο Γερεβάν, κατηγορώντας την Γαλλία ότι θα είναι εκείνη υπεύθυνη για οποιαδήποτε κλιμάκωση στις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών του Καυκάσου.