Caesar: Άλλα 12 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα θα προμηθευτεί μέχρι το τέλος του 2024 η Ουκρανία

Ο γαλλογερμανικός αμυντικός γίγαντας KNDS έχει αναλάβει σύμβαση για την προμήθεια της Ουκρανίας με 12 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα Caesar.

Την σχετική ανακοίνωση για τα 12 Caesar έκανε ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας, Σεμπαστιάν Λεκορνύ.

Σημείωσε δε ότι η συμφωνία είχε υπογραφεί χθες, στις 3 Οκτωβρίου, στο περιθώριο ενός βιομηχανικού φόρουμ στο Κίεβο.

Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό, η προμήθεια αυτών των τροχοφόρων αυτοκινούμενων οβιδοβόλων χρηματοδοτείται από την Ουκρανία.

«Η αύξηση της παραγωγικής ικανότητας της (σ.σ. γαλλικής) αμυντικής μας βιομηχανίας βοηθά στην υποστήριξη της Ουκρανίας», τόνισε ο Λεκορνύ σε ανάρτησή του στο X (Twitter).

Στις αρχές Οκτωβρίου, έγινε γνωστό ότι το Βέλγιο θα εξέταζε πρόταση αγοράς και μεταφοράς τριών αυτοκινούμενων οβιδοβόλων Caesar στην Ουκρανία.

Επίσης, το Λουξεμβούργο παρήγγειλε ένα αυτοκινούμενο οβιδοβόλο Caesar 155 mm για τον ουκρανικό στρατό.

Τον Ιανουάριο του 2024, ο Γάλλος υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων και ο Ουκρανός ομόλογός του ίδρυσαν έναν Συνασπισμό Πυροβολικού για την Ουκρανία.

Ταυτόχρονα, έγινε γνωστό ότι 78 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα Caesar θα αγοραστούν για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας ως μέρος αυτής της γαλλικής πρωτοβουλίας.

Σύμφωνα με τα σχέδια, όλα τα αυτοκινούμενα οβιδοβόλα Caesar πρόκειται να παραχθούν μέχρι το τέλος του 2024.

Ειδικότερα, η Γαλλία έχει ήδη χρηματοδοτήσει την παραγωγή δώδεκα οβιδοβόλων, διαθέτοντας 50 εκατομμύρια ευρώ. Η Ουκρανία έχει επίσης συμμετάσχει, πληρώνοντας για έξι ακόμη.

Πηγή: mil.in.ua