C-390 Millenium: Η Νότια Κορέα γίνεται η πρώτη χώρα στην Ασία που επιλέγει το μεταγωγικό της Embraer για τον στόλο της

Η Νότια Κορέα επέλεξε να αποκτήσει τα μεταγωγικά αεροσκάφη C-390 Millenium της βραζιλιάνικης εταιρείας Embraer για να ενισχύσει τον στόλο της.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας, η Διοίκηση Προγράμματος Αγορών Άμυνας της Νότιας Κορέας (DAPA) ανακοίνωσε το C-390 Millennium της Embraer ως νικητή του δημόσιου διαγωνισμού Large Transport Aircraft (LTA) II για την παροχή της Πολεμικής Αεροπορίας της Δημοκρατίας της Κορέας (ROKAF) με νέα στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη. Η Νότια Κορέα είναι ο πρώτος πελάτης του C-390 Millennium στην Ασία.

Οι παραδόσεις αναμένεται να αρχίσουν τον Δεκέμβριο του 2026.

Στο πλαίσιο της υπογεγραμμένης σύμβασης, η Embraer θα παρέχει έναν άγνωστο αριθμό αεροσκαφών C-390 Millennium ειδικά διαμορφωμένων για να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της ROKAF, καθώς και υπηρεσίες και υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, του εξοπλισμού υποστήριξης εδάφους και των ανταλλακτικών. Μια σημαντική ποσότητα ανταλλακτικών θα κατασκευάζονται τοπικά από κορεατικές εταιρείες, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέας, Yonhap, υποστηρίζει ότι η σύμβαση αφορά τρία αεροσκάφη με κόστος 544 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Νότια Κορέα είναι η έβδομη χώρα που επέλεξε το C-390 μετά τη Βραζιλία, την Πορτογαλία, την Ουγγαρία, την Ολλανδία, την Αυστρία και την Τσεχική Δημοκρατία. Ενδιαφέρον έχει δείξει και η ελληνική Πολεμική Αεροπορία, καθώς έχουν γίνει ήδη δύο συναντήσεις και μία επίδειξη δυνατοτήτων του αεροσκάφους της Embraer, στο πλαίσιο της ενίσχυσης και αναβάθμισης του στόλου των μεταγωγικών αεροσκαφών της χώρας μας.

Κύριοι ανταγωνιστές της Embraer στο πρόγραμμα της Νότιας Κορέας ήταν η αμερικανική Lockheed Martin με τα αεροσκάφη C-130J και η ευρωπαϊκή Airbus με τα A400M. Η Αεροπορία της Νότιας Κορέας χρησιμοποιεί μεταγωγικά C-130H/J.

Φωτογραφία Embraer