C-390: Καθυστερήσεις στην παράδοση του νέου μεταγωγικού αεροσκάφους της Ολλανδίας λόγω της συνεργασίας με την Αυστρία

Η παράδοση του πρώτου ολλανδικού μεταγωγικού αεροσκάφους C-390 Millennium από την Embraer θα καθυστερήσει τουλάχιστον μέχρι το 2027, δήλαδή πάνω από ένα χρόνο αργότερα από το προγραμματισμένο.

Ωστόσο, το Υπουργείο Άμυνας της Ολλανδίας αναμένει ότι το κόστος της αγοράς θα είναι χαμηλότερο, καθώς σχεδιάζει να αγοράσει τα μεταγωγικά αεροσκάφη από κοινού με την Αυστρία, σύμφωνα με ανώτερο Ολλανδό αξιωματούχο άμυνας.

Σε επιστολή προς το Κοινοβούλιο, η οποία περιγράφει λεπτομερώς τις τελευταίες εξελίξεις του προγράμματος μεταγωγικών αεροσκαφών της Ολλανδίας, ο Ολλανδός Υπουργός Άμυνας Christophe Van der Maat ανέφερε ότι το αρχικό χρονοδιάγραμμα παράδοσης το 2026 «αποδείχθηκε ότι δεν ήταν εφικτό λόγω της συνεργασίας με την Αυστρία και των διαπραγματεύσεων με τον κατασκευαστή».

Έτσι, η βραζιλιάνικη Embraer θα παραδώσει το πρώτο ολλανδικό αεροσκάφος «μέχρι το τέλος του 2027», με τα υπόλοιπα τέσσερα να φτάνουν πριν τις αρχές του 2030.

Ο Ολλανδός ΥΠΑΜ αποκάλυψε επίσης ότι μόνο το ολλανδικό πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα έχει κόστος 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα νέα αεροσκάφη πρόκειται να αντικαταστήσουν τα μεταγωγικά C-130H Hercules.

Η Ολλανδία στοχεύει να έχει δύο επιχειρησιακά αεροσκάφη το 2028 και το σύνολο των αεροσκαφών επιχειρησιακά έτοιμα ως το 2030.

Αυστρία και Ολλανδία υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) τον Απρίλιο του 2024, δεσμεύοντας συνολικά εννέα αεροσκάφη (5 για την Ολλανδία και 4 για την Αυστρία). Η Βιέννη αντικαθιστά τον δικό της στόλο των C-130K με τα νέα βραζιλιάνικα αεροσκάφη.

«Με αυτή τη συνεργασία, η Embraer επιτυγχάνει οικονομίες κλίμακας στην παραγωγή, κάτι που μεταφράζεται σε χαμηλότερη τιμή του αεροσκάφους», υποστηρίζει ο Ολλανδός υπουργός.

Το Υπουργείο Άμυνας της Αυστρίας αναφέρει ότι με βάση τις «επιτυχείς διαπραγματεύσεις» μια πρώτη παράδοση C-390 είναι «δυνατή» μεταξύ 2026 και 2027 και προσθέτει ότι το κόστος ανά μονάδα του νέου αεροσκάφους κυμαίνεται μεταξύ 130 – 150 εκατομμυρίων ευρώ.

Η επιστολή του Van der Maat στο ολλανδικό κοινοβούλιο ανέφερε επίσης ότι η Φινλανδία, η Ελλάδα και η Σουηδία έχουν εκφράσει «σοβαρό ενδιαφέρον» για το αεροσκάφος.

Με πληροφορίες από: Breaking Defense