C-390: Η Πολεμική Αεροπορία της Ουγγαρίας παρέλαβε το πρώτο καινούργιο μεταγωγικό αεροσκάφος

Η Ουγγαρία παρέλαβε την περασμένη Παρασκευή το πρώτο μεταγωγικό αεροσκάφος C-390 Millenium από την βραζιλιάνικη αμυντική εταιρεία Embraer.

Το μεταγωγικό έφτασε στην αεροπορική βάση της στην πόλης Kecskemét, συνοδευόμενο από δύο μαχητικά αεροσκάφη Gripen.

Στρατιωτικό προσωπικό αό την Βραζιλία αποβιβάστηκε από το αεροσκάφος κρατώντας τις σημαίες της Βραζιλίας και της Ουγγαρίας, σηματοδοτώντας την ολοκληρωμένη παράδοση του πρώτου C-390 της Βουδαπέστης.

Σύμφωνα με το ουγγρικό υπουργείο Άμυνας, η άφιξη του δημοφιλούς μεταγωγικού αεροσκάφους θα «ανοίξει μια νέα διάσταση» για τον ουγγρικό στρατό επιχειρησιακά.

Θα διασφαλίσει ότι η χώρα διαθέτει «ισχυρό, σταθερό και αξιόπιστο στρατιωτικό εξοπλισμό» εν μέσω αυξανόμενων περιφερειακών απειλών, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Kristóf Szalay-Bobrovniczky.

Το αεροσκάφος KC-390 Millenium είναι ικανό να μεταφέρει έως και 80 πλήρως εξοπλισμένους στρατιώτες ή δύο τεθωρακισμένα τακτικά οχήματα Gidrán 4×4.

Διαθέτει προηγμένα συστήματα αυτοπροστασίας, συμπεριλαμβανομένου ενός υπέρυθρου αντίμετρου που χρησιμοποιεί ακτίνες λέιζερ και έχει εξελιγμένα ηλεκτρονικά συστήματα που επιτρέπουν την ασφαλή, κρυπτογραφημένη πλοήγηση και επικοινωνία.

Εκτός από τη μεταφορά φορτίου και προσωπικού, το Millenium μπορεί να διαμορφωθεί εκ νέου για να εκτελεί επιχειρήσεις εναέριου ανεφοδιασμού και ιατρικής εκκένωσης.

Η Ουγγαρία έχει υπό παραγγελία ένα ακόμη C-390, το οποίο έχει προγραμματιστεί να παραδοθεί αργότερα φέτος.

Πέρα από την Ουγγαρία, η Αυστρία, η Ολλανδία και η Τσεχία έχουν παραγγείλει το βραζιλιάνικο μεταγωγικό, ενώ η Πορτογαλία το διαθέτει ήδη στον στόλο της. Υπενθυμίζεται ότι και η Ελλάδα έχει δείξει ενδιαφέρον, με σειρά παρουσιάσεων σε επιτελείς του ΓΕΑ.

Φωτογραφία υπουργείο Άμυνας Ουγγαρίας