C-390: Έπεσαν οι υπογραφές για τα 9 μεταγωγικά σε Ολλανδία και Αυστρία – «Το σκέφτεται» και η Σουηδία

Η βραζιλιάνικη εταιρεία Embraer ανακοίνωσε χθες ότι υπέγραψε συμβόλαιο για την επισημοποίηση της πώλησης εννέα μεταγωγικών αεροσκαφών C-390 Millennium στην Ολλανδία και την Αυστρία.

Οι δύο ευρωπαϊκές χώρες θα αντικαταστήσουν τους στόλους των γηρασμένων C-130 Hercules.

Η παραγγελία που ανακοινώθηκε στο Farnborough Airshow περιλαμβάνει πέντε αεροσκάφη για την Ολλανδία και τέσσερα για την Αυστρία, με τις παραδόσεις να αναμένεται να ξεκινήσουν το 2027 και να ολοκληρωθούν έως το 2030, σύμφωνα με τη βραζιλιάνικη εταιρεία.

Εκτός από τις δύο ευρωπαϊκές χώρες και την Βραζιλία, η Πορτογαλία, η Ουγγαρία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Νότια Κορέα έχουν επίσης επιλέξει το C-390 για τους στόλους τους. Ο Da Costa είπε επίσης ότι η Embraer και η Τσεχική Δημοκρατία βρίσκονται στα «τελικά στάδια» των διαπραγματεύσεων για την επίσημη σύμβαση για την προμήθεια δύο αεροσκαφών.

Πιθανός «πελάτης» και η Σουηδία

Η Σουηδία βρίσκεται σε συνομιλίες με την Embraer και την ενημέρωσε ότι η απόφαση απόκτησης νέων αεροσκαφών που θα αντικαταστήσουν τα γηρασμένα C-130 της Lockheed Martin θα ληφθεί μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με τον Μόσκο Ντα Κόστα, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Embraer Defense.

Πέρυσι, η Σουηδία αποφάσισε να επανεκτιμήσει πώς να προχωρήσει με την αντικατάσταση των έξι C-130H Hercules, αφού η προσπάθεια αγοράς μεταχειρισμένων C-130J Super Hercules απέτυχε, καθώς δεν κάλυπταν τις απαιτήσεις της Σουηδίας.

Ο Ντα Κόστα είπε ότι η Embraer έχει μοιραστεί «πολλές πληροφορίες» για το C-390 με τη Σουηδία, πριν η προμήθεια φτάσει στο στάδιο επιλογής. Επίσης, τόνισε τη «σταθερή στρατηγική αμυντική σχέση» μεταξύ Σουηδίας και Βραζιλίας, αφού η χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει παραγγείλει 36 σουηδικά μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων Saab Gripen E/F.

Με πληροφορίες από: Reuters, Breaking Defense / Φωτογραφία αρχείου