C-27J: «Έπεσαν οι υπογραφές» για την εν συνεχεία υποστήριξη των ελληνικών αεροσκαφών

Συνεχίζεται η αναβάθμιση των πτητικών μέσων της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, «έπεσαν οι υπογραφές για την εν συνεχεία υποστήριξη στα δικινητήρια στρατιωτικά αεροσκάφη τύπου C-27J Spartan, τα οποία εκτελούν αεροδιακομιδές, ανθρωπιστικές αποστολές και αποστολές αερομεταφορών.

Ειδικότερα, η ΓΔΑΕΕ αναφέρει πως: «Την Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022 υπογράφηκε η Σύμβαση υπ’ αριθ. 010Γ/22, για την Εν Συνεχεία Υποστήριξη (ΕΣΥ) (Follow On Support – FOS) του ΟΣ C-27J της ΠΑ, μεταξύ της ΓΔΑΕΕ και της εταιρείας Leonardo SpA».

Η υποστήριξη και τα υψηλά ποσοστά διαθεσιμότητας του στόλου των μεταγωγικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και στο πλαίσιο αυτό εγκρίθηκε πρόσφατα από την Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής και το πρόγραμμα αναβάθμισης και τεχνικής υποστήριξης των αεροσκαφών C-130, καθώς από τα 15 αεροσκάφη τέτοιου τύπου, μόλις και μετά βίας το ένα τρίτο εξ’ αυτών είναι επιχειρησιακά διαθέσιμο.

Όπως είχαμε αναφέρει σε πρόσφατο δημοσίευμα, πρόκειται για ανάθεση σε ισραηλινή εταιρεία που προβλέπει την αναβάθμιση τριών C-130 και την τεχνική υποστήριξη των υπολοίπων αεροσκαφών του στόλου. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα εργοστασιακής συντήρησης και αναβάθμισης των ηλεκτρονικών συστημάτων πτήσης εκκρεμεί για περισσότερο από μία δεκαετία.