C-130J: Η Αυστραλία αγοράζει 20 νέα μεταγωγικά αεροσκάφη έναντι 6,6 δισεκ. δολαρίων

Το Υπουργείο Άμυνας της Αυστραλίας ανακοίνωσε την προμήθεια 20 νέων μεταγωγικών αεροσκαφών τύπου C-130J για τις ανάγκες της βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Αυστραλίας (RAAF) με το συνολικό κόστος του εξοπλιστικού προγράμματος να υπολογίζεται σε 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, τα νέα αυτά αεροσκάφη θα αντικαταστήσουν τα 12 υφιστάμενα αεροσκάφη τύπου C-130 που ήδη διαθέτει η RAAF, ενώ παράλληλα θα αυξήσουν τον στόλο μεταγωγικών αεροσκαφών, ενισχύοντας έτσι τις ικανότητες των Ενόπλων Δυνάμεων της Αυστραλίας, με την παράδοση του πρώτου νέου C-130J να πραγματοποιείται στα τέλη του 2027.

Η βασιλική Πολεμική Αεροπορία της Αυστραλίας βασίζεται στα αεροσκάφη τύπου C-130J Hercules προκειμένου να εκτελεί αποστολές όπως ανάπτυξη στρατιωτικού προσωπικού στα πεδία επιχειρήσεων, μεταφορά εξοπλισμού, παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ ακόμα τα συγκεκριμένα αεροσκάφη συχνά χρησιμοποιούνται για αποστολές έρευνας και διάσωσης αλλά και για την εκκένωση τραυματιών από εμπόλεμες περιοχές ή περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.

Τα νέα αεροσκάφη τύπου C-130J θα παραδοθούν και θα αναπτύσσονται από την 37η Μοίρα που εδρεύει στην βάση Richmond. Σημειώνεται ακόμα ότι η Αυστραλία εξέφρασε για πρώτη φορά την πρόθεσή της να αντικαταστήσει και να επεκτείνει τον στόλο αεροσκαφών τύπου C-130J την 1η Νοεμβρίου του 2022. Στη συνέχεια, η αμερικανική κυβέρνηση ενέκρινε την πώληση 24 αεροσκαφών έναντι 6,35 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω του προγράμματος Ξένων Στρατιωτικών Πωλήσεων (FMS).