C-130: Η Πορτογαλία θέλει να μετατρέψει τα μεταγωγικά της σε πυροσβεστικά αεροσκάφη

Ο υπουργός Άμυνας της Πορτογαλίας, Νούνο Μέλο, ανακοίνωσε σήμερα στο Αβέιρο ότι θα προτείνει στην κυβέρνηση την απόκτηση δύο «κιτ» για τον εξοπλισμό των αεροσκαφών C-130 Hercules της Πολεμικής Αεροπορίας ώστε να μπορούν να επιχειρούν στην κατάσβεση πυρκαγιών, όπως έκαναν στο παρελθόν.

Ο Πορτογάλος υπουργός Άμυνας δεσμεύθηκε να παρέχει στις Ένοπλες Δυνάμεις «αυτή την πρόσθετη εκπαίδευση που θα μπορούσε να κάνει μεγάλη διαφορά στο μέλλον».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Νούνο Μέλο εξήγησε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θέλουν να εμπλακούν στην καταπολέμηση των πυρκαγιών και όχι μόνο σε προληπτικές ενέργειες, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή.

«Πιστεύουμε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις, αν κληθούν, μπορούν να κάνουν περισσότερα, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν. Τα C-130 είναι αεροσκάφη που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να αναπτυχθούν για την καταπολέμηση πυρκαγιών, υπό την προϋπόθεση ότι είναι εξοπλισμένα με συγκεκριμένα κιτ», όπως είπε.

Υπογράμμισε πως αν η κυβέρνηση εγκρίνει γρήγορα την αγορά των απαραίτητων κιτ, σε έναν χρόνο τα C-130 θα μπορούν να καταπολεμούν πυρκαγιές.

«Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να γνωρίζω ότι τα C-130 είναι εξοπλισμένα με αυτά τα κιτ και αν κληθούν για την καταπολέμηση των πυρκαγιών, θα είναι έτοιμα», τόνισε ο υπουργός, διαβεβαιώνοντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν τέσσερα C-130 που είναι επιχειρησιακά.

Μέχρι το 1996, η Πολεμική Αεροπορία της Πορτογαλίας διέθετε την ικανότητα να σβήνει πυρκαγιές, αλλά σταμάτησε λόγω της αναδιοργάνωσης των πυροσβεστικών πόρων που πραγματοποιήθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών τη δεκαετία του 1990.

«Περίπου 13 χρόνια μετά την τελευταία αποτελεσματική και τακτική χρήση του συστήματος, και λαμβάνοντας υπόψη ότι ο εξοπλισμός παρουσίαζε εμφανή σημάδια υποβάθμισης ως αποτέλεσμα της έλλειψης χρήσης και της γήρανσης (25 χρόνια), αποφασίστηκε η πώληση του εξοπλισμού το 2009, που ολοκληρώθηκε το 2013», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Πορτογαλίας από το 2022.

Το σύστημα MAFFS (Modular Airborne FireFighting System) χρησιμοποιείται ήδη από μεταγωγικά αεροσκάφη της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (USAF), ενώ η πολιτεία της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ απέκτησε το δικό της C-13 εξοπλισμένο με το πυροσβεστικό σύστημα, για να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Το σύστημα MAFFS χωράει μέσα στα C-130 χωρίς να απαιτείται δομική τροποποίηση, επιτρέποντας τη φόρτωση των μονάδων σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ σύμφωνα με τη USAF χρειάζονται περίπου δύο ώρες για να φορτωθεί μια μονάδα MAFFS στο μεταγωγικό.

Πηγή: portugalresident.com