BvS10: Σουηδία, Γερμανία και Βρετανία προμηθεύονται 436 θωρακισμένα οχήματα παντός εδάφους

Η Σουηδία, η Γερμανία και η Βρετανία κατέληξαν σήμερα σε συμφωνία με την BAE Systems για την απο κοινού αγορά 436 θωρακισμένων οχημάτων παντός εδάφους BvS10.

Η κοινή προμήθεια, αξίας 760 εκατομμυρίων δολαρίων, είναι για την υποστήριξη των επιχειρήσεων στην Αρκτική για το πρόγραμμα Collaborative All-Terrain Vehicle (CATV).

Τα στρατιωτικά οχήματα παντός εδάφους της BAE Systems είναι σχεδιασμένα για επιχειρήσεις στα πιο σκληρά και πιο απομακρυσμένα περιβάλλοντα.

«Βλέπουμε αυξημένο ενδιαφέρον από πολλές χώρες για τις δυνατότητες κινητικότητας που προσφέρει το BvS10 και η μη θωρακισμένη έκδοσή του, Beowulf», δήλωσε ο Tommy Gustafsson-Rask, διευθύνων σύμβουλος της BAE Systems Hägglunds, που κατασκευάζει τα οχήματα στο Örnsköldsvik της Σουηδίας.

«Η Σουηδία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχουν εξαιρετική απόδοση της επένδυσής τους σε αυτά τα εξαιρετικά ικανά οχήματα για τις επόμενες δεκαετίες. Αυτό καταδεικνύει περαιτέρω τη ισχυρή σχέση μεταξύ της BAE Systems και των πελατών μας για την παροχή αυτών των κρίσιμων δυνατοτήτων», πρόσθεσε.

Η Σουηδία θα πάρει επιπλέον 127 οχήματα

Η παράδοση των οχημάτων θα ξεκινήσει το 2024, με 236 BvS10 να πηγαίνουν στη Σουηδική Υπηρεσία Άμυνας Υλικού (FMV), 140 στο Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Άμυνας (BAAINBw) και 60 στο Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου (MoD).

Τα οχήματα βασίζονται στην τελευταία έκδοση του BvS10 που λειτουργεί επί του παρόντος από τη Σουηδία και θα περιλαμβάνουν παραλλαγές για μεταφορά στρατευμάτων, επιμελητεία, ιατρική εκκένωση και διοίκηση και έλεγχο. Η Σουηδία παρήγγειλε πέρυσι επιπλέον 127 οχήματα παντός εδάφους BvS10 για τον υπάρχοντα στόλο της.

Το BvS10 και το μη θωρακισμένο Beowulf παρέχουν βέλτιστη ευελιξία σε διάφορα εδάφη, ώστε να μπορούν να διασχίζουν χιόνι, πάγο, βράχο, άμμο, λάσπη ή βάλτους, καθώς και απόκρημνα ορεινά περιβάλλοντα. Το αμφίβιο χαρακτηριστικό των οχημάτων τους επιτρέπει επίσης να κολυμπούν σε πλημμυρισμένες περιοχές ή παράκτια ύδατα. Τα οχήματα μπορούν να προσφέρουν προσωπικό και προμήθειες για τη διατήρηση της στρατηγικής, τακτικής και επιχειρησιακής κινητικότητας.

Πηγή: Bae Systems