Ανάμεσα στα πολλά που είπε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, στην ετήσια ομιλία του στη λέσχη συζητήσεων «Βαλντάι», που πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 5/10/2023 στο Σότσι, ίσως ξεχωρίζει η είδηση ότι η Ρωσία έχει σχεδόν ολοκληρώσει τις εργασίες για το σύστημα διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων Sarmat και έχει δοκιμάσει με επιτυχία τον στρατηγικό πύραυλο cruise, Burevestnik. Δεν είναι πρώτη φορά που γίνεται αναφορά στον πύραυλο Burevestnik, τον οποίο ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος έχει χαρακτηρίσει «υπερόπλο».
Τον Μάρτιο του 2018, ο Πούτιν είχε αποκαλύψει ότι η Ρωσία είχε αναπτύξει έναν πυρηνικό κινητήρα υψηλής ισχύος που προοριζόταν για πυραύλους cruise που θα εκτοξεύονταν τόσο από πολεμικά αεροσκάφη όσο και από πολεμικά πλοία. Είναι αυτός ο κινητήρας με τον οποίο εφοδιάζεται ο πύραυλος Burevestnik. Κατά τον πρόεδρο της Ρωσίας οι δοκιμές «επιβεβαίωσαν τις προδιαγραφές του αντιδραστήρα που εξασφαλίζουν την απεριόριστη εμβέλεια του πυραύλου».
Τι είναι ο Burevestnik
Τα χαρακτηριστικά του διέρρευσαν ήδη από το 2018 και αποκάλυψαν πως πρόκειται για έναν πύραυλο cruise με stealth ιδιότητες, ο οποίος έχει σύστημα πρόωσης με πυρηνική ενέργεια και μπορεί να εξοπλιστεί και με πυρηνική πολεμική κεφαλή. Έχει την ικανότητα να πετάει σε πολύ χαμηλό υψόμετρο, σε μη προβλέψιμη τροχιά και με υψηλή ικανότητα διείσδυσης, γεγονός που καθιστά αρκετά δύσκολη την αναχαίτισή του από τα εχθρικά συστήματα αεράμυνας.
Γι αυτό και ο Πούτιν είχε χαρακτηρίσει τον πύραυλο αυτό «ακατανίκητο». Ωστόσο ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με αφορμή το δυστύχημα στη Ρωσία είχε γράψει στο Twitter: «Οι ΗΠΑ έμαθαν πολλά από την έκρηξη ελαττωματικού πυραύλου στη Ρωσία. Έχουμε παρόμοια τεχνολογία, αλλά πιο προχωρημένη». Ο Τραμπ είχε αναφερθεί στον ρωσικό πύραυλο με την κωδική ονομασία που χρησιμοποιούσε γι’ αυτόν το NATO, δηλαδή «Skyfall».
Μάλιστα, το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, επικαλούμενο ένα ειδικό ρωσικό στρατιωτικό περιοδικό το 2021, είχε αναφέρει ότι ο πυρηνικός πύραυλος cruise τύπου Burevestnik θα μπορούσε να είχε δυνητικά μέγιστη εμβέλεια έως και 20.000 χιλιόμετρα και ως εκ τούτου θα μπορούσε να εκτοξευτεί από οποιοδήποτε μέρος στη Ρωσία και να πλήξει αποτελεσματικά στόχους στις ΗΠΑ.
Το δυστύχημα που «πάγωσε» την ανάπτυξη του Burevestnik
Ωστόσο ένα δυστύχημα που θα συνέβαινε τον Αύγουστο του 2019, ανέστειλε για κάποιο διάστημα τις περαιτέρω δοκιμές. Μία ημέρα μετά το δυστύχημα η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom στη Ρωσία ανακοίνωνε ότι πέντε εργαζόμενοί της σκοτώθηκαν και ακόμη τρεις τραυματίστηκαν στην έκρηξη που σημειώθηκε σε στρατιωτική βάση στην περιφέρεια Αρκανγκέλσκ κατά τη διάρκεια δοκιμών πυραυλοκινητήρων υγρού καυσίμου.
Τέσσερις ημέρες μετά την έκρηξη που προκάλεσε τουλάχιστον πέντε θανάτους σε στρατιωτική βάση στη βόρεια Ρωσία, οι αρχές αναγνώριζαν και επίσημα ότι το δυστύχημα συνδεόταν με τις δοκιμές «νέων όπλων» και δεσμεύτηκαν ότι θα τις συνεχίσουν «μέχρι τέλους».
Αμερικανοί ειδικοί εκτίμησαν ότι το δυστύχημα πιθανόν σημειώθηκε κατά τη διάρκεια δοκιμής του πυραύλου cruise που ο ρωσικός στρατός έχει βαφτίσει Burevestnik (το όνομα ενός μεγάλου θαλασσοπουλιού), ενός από τα νέα, «ακατανίκητα» ρωσικά όπλα στα οποία αναφέρθηκε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στις αρχές εκείνης της χρονιάς.
Σχεδόν τέσσερις μήνες αργότερα, στις 21/11/2019, ο Πούτιν, σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Κρεμλίνο και κατά την οποία αποδόθηκαν στις χήρες των θυμάτων μεταθανάτια παράσημα, υποσχέθηκε να τελειοποιήσει τον Burevestnik. «Ό,τι και να γίνει θα τελειοποιήσουμε αυτό το όπλο», είπε ο Ρώσος πρόεδρος, επαναλαμβάνοντας μια υπόσχεση που είχαν δώσει οι ρωσικές αρχές τον Αύγουστο.
Με πληροφορίες και από: Reuters / Φωτογραφίες Reuters