Bulava: O διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος τέθηκε σε υπηρεσία με τις ρωσικές δυνάμεις

Η Ρωσία έθεσε σε υπηρεσία τον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο Bulava, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής σχεδιαστής του πυραύλου, Γιούρι Σολομόνοφ, «ως βασικό στοιχείο για τον εκσυγχρονισμό του πυρηνικού της οπλοστασίου».

Η επίσημη θέση σε υπηρεσία ανακοινώθηκε με διάταγμα της 7ης Μαΐου, την ίδια ημέρα που ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε μια νέα εξαετή θητεία στο Κρεμλίνο.

Ο πύραυλος Bulava, που μπορεί να ενσωματώσει πυρηνικές κεφαλές, αναπτύχθηκε στο πλαίσιο ενός προγράμματος που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990 και έχει σχεδιαστεί για να εξοπλίζει τα ρωσικά υποβρύχια κλάσης Borei.

Τον περασμένο Νοέμβριο, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι το νέο πυρηνοκίνητο ρωσικό υποβρύχιο «Emperor Alexander III» εκτόξευσε έναν πύραυλο Bulava, στη Λευκή Θάλασσα ανοιχτά της βόρειας Ρωσίας και χτυπώντας έναν στόχο χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά στη χερσόνησο Καμτσάτκα στην Άπω Ανατολή.

Το TASS αναφέρει ότι ο ρωσικός στόλος της Βόρειας Θάλασσας και του Ειρηνικού περιλαμβάνει πλέον επτά υποβρύχια Borei και το καθένα μεταφέρει 16 Bulava. Ο Σολομόνοφ είναι επικεφαλής σχεδιαστής στο Ινστιτούτο Θερμικής Μηχανικής της Μόσχας που ανέπτυξε επίσης τους ρωσικούς διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους Topol-M και Yars.

Σύμφωνα με το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, το Bulava έχει βεληνεκές 8.300 χιλιόμετρα και έως και 10 πολλαπλά ανεξάρτητα οχήματα επανεισόδου ή MIRV, ικανά να παραδώσουν πυρηνικές κεφαλές σε διαφορετικούς στόχους.

Με πληροφορίες από: TASS / Φωτογραφία αρχείου Reuters