Buk-M3: Ουκρανικό drone κατέστρεψε το πανάκριβο ρωσικό σύστημα αεράμυνας, 60 χλμ πίσω από την πρώτη γραμμή [vid]

Ένα ουκρανικό drone, αξίας μερικών εκατοντάδων δολαρίων, κατάφερε να καταστρέψει ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα αεράμυνας της Ρωσίας, το Buk-M3.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, «τη νύχτα της 21ης ​​Οκτωβρίου, μονάδες των Δυνάμεων Μη Επανδρωμένων Συστημάτων, στο πλαίσιο των καθηκόντων εντοπισμού και καταστροφής εχθρικών συστημάτων αεράμυνας, κατέστρεψαν ένα αντιαεροπορικό σύστημα Buk-M3».

«Το σύστημα βρισκόταν περίπου 60 χιλιόμετρα από την πρώτη γραμμή μάχης», ανέφερε το Γενικό Επιτελείο στο κανάλι του Telegram.

Σημειώνεται ότι, ανάλογα με την έκδοση, το κόστος του συστήαμτος μπορεί να κυμαίνεται από 40 έως 50 εκατομμύρια δολάρια.

Δείτε το βίντεο που δημοσίευσε το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας:

Το Buk-M3 Viking

Το σύστημα αεράμυνας πυραύλων εδάφους-αέρος μεσαίου βεληνεκούς Buk-M3, γνωστό και ως Viking, το οποίο παράγεται από τη ρωσική αμυντική εταιρεία Rosoboronexport, έχει σχεδιαστεί για να αναχαιτίζει όλους τους τύπους πυραύλων cruise.

Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο TASS, ο εκτοξευτής Buk-M3 φέρει 12 πυραύλους, ενώ η αυτοπροωθούμενη μονάδα πυρός είναι οπλισμένη με έξι πυραύλους. Σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκδόσεις τους, τα νέα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα διαθέτουν την ικανότητα να μεταφέρει μεγαλύτερο αριθμό βλημάτων και ένα βελτιωμένο σύστημα ελέγχου.

Το Viking είναι σε θέση να καταστρέψει κάθε τύπο εναέριου στόχου από εμβέλεια 2,5 έως 70 χλμ, με ταχύτητα 3.000 m/s σε υψόμετρο από 15 μέτρα έως 35 χιλιόμετρα.

Οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις παρέλαβαν το πρώτο σετ του νεότερου πυραυλικού συστήματος αεράμυνας μεσαίου βεληνεκούς Buk-M3 «Viking» το 2016.