Brimstone: Πρώτη «εμφάνιση» και εκτόξευση των βρετανικών πυραύλων στην Ουκρανία [vids]

Ένα νέο βίντεο δημοσιεύτηκε πριν λίγες ώρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο οποίο εμφανίζεται μια πλατφόρμα εκτόξευσης των βρετανικών πυραύλων Brimstone που προμηθεύτηκαν οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ουκρανίας, κάνοντας με αυτόν τον τρόπο την πρώτη τους «εμφάνιση» με την εκτόξευση να πραγματοποιείται πιθανώς σε κάποιο πεδίο βολής και όχι σε πεδίο επιχειρήσεων.

Όπως φαίνεται στα πλάνα αυτά, οι Ουκρανοί έχουν κατασκευάσει μια αυτοσχέδια πλατφόρμα εκτόξευσης των πυραύλων στο πίσω μέρος ενός φορτηγού, κάτι που επισημαίνει και το «The Drive». Το Ηνωμένο Βασίλειο επιβεβαίωσε στα τέλη Απριλίου ότι θα παραδώσει τους κατευθυνόμενους πυραύλους υψηλής ακριβείας τύπου Brimstone στην Ουκρανία, πράγμα που σημαίνει ότι η διαδικασία αποστολής και ανάπτυξης των βλημάτων ολοκληρώθηκε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι πύραυλοι Brimstone έχουν χρησιμοποιηθεί από τις βρετανικές δυνάμεις στη Λιβύη και τη Συρία και συνήθως εκτοξεύονται από μαχητικά αεροσκάφη. Η κατασκευάστρια εταιρεία MBDA λέει ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον ταχέως κινούμενων στόχων στην ξηρά και τη θάλασσα.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ρώσοι ισχυρίστηκαν ότι έλαβαν υπό την κατοχή τους έναν πύραυλο Brimstone, σε περιοχή κοντά στην Ζαπορίζια, όταν το βλήμα δεν κατάφερε να εκραγεί και στη συνέχεια σχετικές φωτογραφίες να δημοσιεύονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.