Brimstone 3: Πύραυλοι ακριβείας αέρος – εδάφους για τα Eurofighter της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας

REUTERS/Ints Kalnins

Λίγες ημέρες μετά την έγκριση από την επιτροπή προϋπολογισμού στο γερμανικό κοινοβούλιο, η MBDA έλαβε τη σύμβαση για την παραγωγή πυραύλων ακριβείας αέρος – εδάφους Brimstone 3 για τα μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας (Luftwaffe).

Η συμφωνία θα οδηγήσει στην ίδρυση μιας τελικής γραμμής συναρμολόγησης και κέντρου εξυπηρέτησης στην τοποθεσία Schrobenhausen της MBDA Γερμανίας, βόρεια του Μονάχου, με τις παραδόσεις να ολοκληρώνονται το 2033.

«Η προμήθεια του Brimstone 3 από τη Γερμανία αποτελεί αποφασιστική συμβολή στην εναρμόνιση των όπλων στην Ευρώπη και του αποθέματος πυρομαχικών της Bundeswehr. Η νέα γραμμή παραγωγής είναι η πρώτη του είδους της εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου και καταδεικνύει την αξία της MBDA για τη διασφάλιση του κυρίαρχου εφοδιασμού κρίσιμων ευρωπαϊκών αμυντικών δυνατοτήτων», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Υπενθυμίζεται ότι στις 28 Ιουνίου, η ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας (Bundestag) ενέκρινε την αγορά έως και 3.266 πυραύλων αέρος – επιφανείας τύπου Brimstone 3, ενώ την πρόθεση της Γερμανίας να αγοράσει τους συγκεκριμένους πυραύλους είχε αναφέρει το OnAlert.gr από τον περασμένο Ιανουάριο.

Την πιο πρόσφατη έκδοση των πυραύλων, 3Α, διαθέτουν προς το παρόν μόνο τα Eurofighter Typhoon της βρετανικής βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF), αφού οι Ισπανοί δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμα την διαδικασία παραλαβής τους.

Το Brimstone 3 είναι «ένας πύραυλος τακτικής κρούσης ακριβείας που χαρακτηρίζεται από πολύ υψηλά επίπεδα αποδεδειγμένης μάχης ακρίβειας, αποτελεσματικότητας και αξιοπιστίας. Επιτρέπει στις δυνάμεις να χτυπούν σταθερούς και γρήγορα κινούμενους στόχους με ακριβή ακρίβεια σε όλες τις καιρικές συνθήκες», όπως υποστηρίζει η MBDA.

Η MBDA σημειώνει ότι ο συγκεκριμένος πύραυλος θα μπορούσε επίσης εξοπλίσει το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Eurodrone που βρίσκεται υπό ανάπτυξη για χρήση από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία. Το Brimstone ενσωματώνεται επίσης σε μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα όπως το MQ-9B και είναι μια κατάλληλη επιλογή οπλισμού για χερσαία οχήματα και ελικόπτερα.

Πηγή / Φωτογραφία MBDA