BrahMos vs Neptune: Πόσο ισχυρός είναι ο ινδο-ρωσικός πύραυλος σε σύγκριση με τον ουκρανικό;

Το «χτύπημα» της Ουκρανίας στο ρωσικό πολεμικό πλοίο Moskva με τον πύραυλο Neptune, όπως υποστηρίζει η ίδια, έφερε στο επίκεντρο την ικανότητα εγχώριας ανάπτυξης πυραύλων της Ουκρανίας. Παράλληλα, η Ινδία εκτόξευσε επίσης με επιτυχία σε δοκιμές τους υπερηχητικούς πυραύλους BrahMos τους οποίους παράγει σε συνεργασία με τη Ρωσία.

Τα επιφανειακά ναυτικά μέσα έχουν γίνει πιο ευάλωτα σε επιθέσεις καθώς έχουν εξελιχθεί οι δυνατότητες επιτήρησης που είναι συνδεδεμένες με πυραύλους που βρίσκονται σε πλατφόρμες στον αέρα, στην ξηρά και στην θάλασσα. Η χρήση ενός συνδυασμού συστημάτων GPS και καθοδήγησης λέιζερ βελτιώνει σημαντικά την ακρίβεια μιας πυραυλικής επίθεσης.

Πύραυλος Cruise Neptune

Ο ουκρανικός αντιπλοϊκός πύραυλος cruise Neptune R-360 βασίζεται στον σοβιετικό αντιπλοϊκό πύραυλο Kh-35. Ωστόσο, έχει πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια και καλύτερα ηλεκτρονικά. Πολεμικά πλοία επιφανείας και φορτηγά πλοία εκτόπισης έως και 5.000 τόνων, που πλέουν σε νηοπομπές ή ανεξάρτητα, μπορούν να «χτυπηθούν» από αυτόν τον πύραυλο.

Εκτοξεύει υποηχητικά βλήματα τα οποία έχουν μέγιστη εμβέλεια μεταξύ 280 – 300 χιλιομέτρων και χρησιμοποιούνται από συνολικά έξι εκτοξευτές τύπου USPU-360, με τον καθένα να διαθέτει 24 πυραύλους cruise τύπου R-360, που ζυγίζουν 870 κιλά, εκ των οποίων τα 150 κιλά είναι η πολεμική κεφαλή.

Οι πύραυλοι εκτοξεύονται στα 3 έως 10 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ το κάθε σύστημα μπορεί  να εκτοξεύσει ταυτόχρονα έως και 24 πυραύλους, δηλαδή τέσσερις πυραύλους από έξι εκτοξευτές ανά 3 έως 5 δευτερόλεπτα. Τέλος, τα συστήματα Neptune βρίσκονται περίπου 25 χιλιόμετρα από την ακτογραμμή και μπορούν να αναπτυχθούν για πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία μέσα σε 15 λεπτά.

Είναι το BrahMos καλύτερο από τον Neptune;

Την προηγούμενη εβδομάδα, σε μια επίδειξη δύναμης και ικανότητας, δύο από τις παραλλαγές υπερηχητικών πυραύλων BrahMos εκτοξεύθηκαν με επιτυχία σε δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν από το Ινδικό Πολεμικό Ναυτικό και την Ινδική Πολεμική Αεροπορία.

Ενώ η ινδική Πολεμική Αεροπορία εκτόξευσε μια αεροπορική παραλλαγή του πυραύλου από το Sukhoi Su-30MKI και χτύπησε με ακρίβεια ένα διαλυμένο πολεμικό πλοίο, το Ινδικό Ναυτικό από την άλλη πλευρά εκτόξευσε μια ναυτική παραλλαγή από το αντιτορπιλικό του INS Delhi.

Μετά τις επιτυχημένες δοκιμές, ορισμένοι χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άρχισαν να κάνουν μια σύγκριση μεταξύ του Neptune και του πυραύλου BrahMos.

Ένας χρήστης του Twitter σε μια ανάρτηση ανέφερε: «Το Brahmos έχει 50 φορές την κινητική ενέργεια του Neptune και διπλάσια χωρητικότητα κεφαλής (150 κιλά στον Neptune έναντι 300 κιλά στον Brahmos). Φανταστείτε τα αποτελέσματα από ένα μόνο χτύπημα Brahmos». Το tweet, που έλαβε θετικές απαντήσεις μεταξύ των διαδικτυακών στρατιωτικών παρατηρητών, ανέφερε επίσης ότι «εάν το Moskva φέρεται να βυθίστηκε με δύο χτυπήματα από πυραύλους Neptune, τότε δύο πυραύλοιυ Brahmos θα μπορούσαν θεωρητικά να καταστρέψουν ένα USN Super Carrier (τα πανίσχυρα αεροπλανοφόρα του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού».

Ωστόσο, και οι δύο πύραυλοι είναι «ξεχωριστοί» ο ένας από τον άλλο. Το BrahMos είναι «γνωστό» για τις υπερηχητικές ταχύτητες του (2,0-3,0 Mach). Αυτή η ταχύτητα όχι μόνο καθιστά πιο δύσκολη την αναχαίτιση αλλά του δίνει και μεγαλύτερη δύναμη πυρός.

Με υπερηχητικές ταχύτητες και ταξιδεύοντας κατά μήκος του νερού, το BrahMos γίνεται σαν ένα βλήμα stealth που μπορεί απλώς να εντοπίζεται αλλά δεν μπορεί να αναχαιτιστεί, υποστηρίζει ένας ανώνυμος ειδικός αναλυτής. Διαθέτει σύστημα αδρανειακής πλοήγησης (INS) για στόχευση πλοίων και INS/GPS για στόχευση χερσαίων στόχων.

Οι υπερηχητικές ικανότητες του BrahMos τον κάνουν πιο «φονικό»

Το BrahMos έχει πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια από το Neptune (300-500 χιλιομέτρων) και μπορεί να εκτοξευθεί από υποβρύχια, πλοία, αεροσκάφη ή πλατφόρμες ξηράς. Η Ρωσία, δεν έχει αναπτύξει ακόμα την ικανότητα να εκτοξεύει τον συγκεκριμένο πύραυλο από αέρος, κατέληξε ο ειδικός.

Το BrahMos, όπως και πολλοί άλλοι πύραυλοι στο απόθεμα της Ρωσίας, υπερβαίνει κατά πολύ την ισχύ και την ικανότητα των ουκρανικών πυραύλων Neptune όσον αφορά την ταχύτητα, το βάρος και την ικανότητα ωφέλιμου φορτίου. Όλες αυτές οι προδιαγραφές καθιστούν τον ινδο-ρωσικό πύραυλο BrahMos πολύ πιο «φονικό» και προηγμένο από τον Neptune.

Παρ’όλα αυτά, ο Neptune φάνηκε ιδιαίτερα χρήσιμος στο Κίεβο, αφού με αυτόν πέτυχε ένα από τα πιο σημαντικά πλήγματα στην διάρκεια του πολέμου, πάντα σύμφωνα με τις ουκρανικές δυνάμεις. Από την πλευρά της, η Ρωσία έχει αναπτύξει ευρέως πυραύλους Kalibr και Iskander κατά της Ουκρανίας.

Ως αποτέλεσμα, παρόλο που η Ρωσία συνεργάζεται στην κατασκευή πυραύλων BrahMos με την Ινδία, δεν αναπτύσσει τους ίδιους πυραύλους. Ορισμένες πηγές ανέφεραν ότι η Ρωσία έχει τη ναυτική παραλλαγή του πυραύλου, αλλά όχι την έκδοση με επίγεια και από αέρος εκτόξευση.

Πηγή: The Eurasian Times