Bradley: Οριστική απόρριψη από το ΓΕΣ των μεταχειρισμένων αμερικανικών TOMA – «Ασύμφορη» η προσφορά

*Του Κώστα Σαρικά 

Η τελευταία εξέλιξη στην υπόθεση απόκτησης των μεταχειρισμένων Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης Bradley επιβεβαιώνει απόλυτα το ρεπορτάζ του Onalert.gr, το οποίο ανέφερε σε πρόσφατο δημοσίευμα ότι το πρόγραμμα με τα έως τώρα δεδομένα είναι αδύνατο να προχωρήσει.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, το ΓΕΣ ενημέρωσε τις αμερικανικές αρχές και συγκεκριμένα το αρμόδιο για τη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ γραφείο στης πρεσβείας στην Αθήνα ODC (Office of Defense Cooperation), ότι η προσφορά των Αμερικανών μέσω του προγράμματος EDA (Excess Defense Articles) κρίνεται ως «ασύμφορη».

Κατά συνέπεια η προσφορά απορρίπτεται, με το Στρατιωτικό Επιτελείο να σταματά την περαιτέρω διαπραγμάτευση, όπως προβλέπει η σχετική διαδικασία για την απόκτηση δωρεάν πλεονάζοντος στρατιωτικού υλικού από τα αποθέματα των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Είχε προηγηθεί η αυτοψία στις ΗΠΑ και ο έλεγχος των 62 υπό παραχώρηση μεταχειρισμένων ΤΟΜΑ Bradley M2A2 ODS-SA από εξειδικευμένο κλιμάκιο Στελεχών του ΓΕΣ. Οι Έλληνες Αξιωματικοί επιθεώρησαν εξονυχιστικά τα ΤΟΜΑ και διαπίστωσαν ότι αντιμετωπίζουν μια σειρά από προβλήματα.

Το μεγάλο χρονικό διάστημα παροπλισμού τους είχε σοβαρά αρνητικά αποτελέσματα, τόσο μηχανολογικά όσο και στη συνολική τους εικόνα, καθώς από τα υπό παραχώρηση Bradley είχαν αφαιρεθεί βασικά συστήματα τόσο μηχανολογικά όσο και ηλεκτρονικά. Αρκετά μάλιστα από αυτά είχαν ουσιαστικά «κανιβαλιστεί», ενώ η εικόνα που σχημάτισε το κλιμάκιο του ΓΕΣ ήταν ότι επρόκειτο για όσα ΤΟΜΑ είχαν περισσέψει έπειτα από προηγούμενη επιλογή, πιθανότατα για τις ανάγκες της Ουκρανίας.

Ήταν ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή ότι η επαναφορά τους σε λειτουργική επιχειρησιακή κατάσταση θα απαιτούσε χρόνο και κυρίως σημαντικά κονδύλια για απόκτηση μηχανολογικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού αλλά και οπλικών συστημάτων. Η δωρεάν παραχώρηση των Bradley μέσω EDA, στην κατάσταση στην οποία βρίσκονται, «as is where is» σύμφωνα με την αμερικανική ορολογία, μεταφράζεται σε υποχρέωση του ΓΕΣ να αναλάβει το κόστος μετακίνησης, αποκατάστασης και περεταίρω συντήρησης τους. Ακόμη χειρότερη ήταν η εικόνα των 102 υπό πώληση Bradley, τα οποία επιθεώρησαν στη συνέχεια οι Αξιωματικοί του ΓΕΣ στις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας εταιρείας BAE Systems Land & Armaments.

Η κατάσταση των υπό παραχώρηση Bradley, με βάση τις παρατηρήσεις του κλιμακίου που επιθεώρησε τα TOMA στις ΗΠΑ, βρέθηκε στο «μικροσκόπιο» του ΓΕΣ, το οποίο αποφάσισε ότι το πρόγραμμα είναι οικονομικά ασύμφορο παρά το γεγονός ότι τα 62 Bradley είχαν χαρακτηριστεί από τους Αμερικανούς ως «functional», δηλαδή λειτουργικά έστω και με ελλείψεις.

Το κόστος μεταφοράς, εργασιών, αγοράς ανταλλακτικών, οπλικών και ηλεκτρονικών εξαρτημάτων προκειμένου τα Bradley να ενταχθούν άμεσα στο οπλοστάσιο του Στρατού Ξηράς ξεπερνά τις δυνατότητες του Επιτελείου, καθώς απαιτείται μεγάλος αριθμός εκπαιδευμένων τεχνικών, εγκαταστάσεις και εξοπλισμός ώστε να στηθεί μια ολοκληρωμένη «γραμμή παραγωγής», με δεδομένο ότι πρόκειται για άγνωστο στον Στρατό Ξηράς οπλικό σύστημα. Πόσο μάλλον όταν στόχος του ΓΕΣ ήταν η μετατροπή των Bradley σε διαμόρφωση M2A3 με εκσυγχρονισμένα συστήματα, σε σχέση με την έκδοση M2A2, στην οποία παραχωρούνται – πωλούνται τα μεταχειρισμένα ΤΟΜΑ.

Στόχος του Στρατιωτικού Επιτελείου ήταν τα Bradley να μετατραπούν στα κύρια Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης, τα οποία θα εξοπλίσουν το σύνολο των Τεθωρακισμένων αλλά και Μηχανοκίνητων Ταξιαρχιών σε ολόκληρη τη Θράκη, περιοχή ευθύνης του Δ’ Σώματος Στρατού, καθώς o νέος επιχειρησιακός σχεδιασμός του ΓΕΕΘΑ προβλέπει τον σχηματισμό Τακτικών Συγκροτημάτων, τόσο στις Τεθωρακισμένες όσο και στις Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες.

Τα Τακτικά Συγκροτήματα θα παρέχουν τη δυνατότητα αυτόνομης επιχειρησιακής δράσης και θα αποτελούνται αντίστοιχα από δύο Ίλες αρμάτων μάχης και ένα Λόχο Μηχανοκίνητου Πεζικού στις Τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες και από μία Ίλη αρμάτων μάχης και δύο Μηχανοκίνητους Λόχους στις Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες.