Bradley: Ο Στρατός Ξηράς των ΗΠΑ αποκάλυψε την πιο προηγμένη διαμόρφωση του ΤΟΜΑ με το σύστημα Iron Fist [pics, vid]

Ο Στρατός Ξηράς των ΗΠΑ παρουσίασε πρόσφατα την πιο προηγμένη διαμόρφωση των τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης τύπου M2A4E1 Bradley, τα οποία θα αποτελούν την «αιχμή του δόρατος» των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων πεζικού, χάρη στα αναβαθμισμένα λειτουργικά συστήματα και το ισραηλινό APS (Active Protection System) τύπου Iron Fist.

Ειδικότερα, το αναβαθμισμένο ΤΟΜΑ τύπου Bradley έχει ενσωματώσει το σύστημα ενεργητικής προστασίας τύπου Iron Fist, που κατασκευάζει η ισραηλινή εταιρεία Elbit Systems, που έχει σχεδιαστεί κυρίως για να καταστρέφει ή έστω να αναχαιτίζει εγκαίρως τους εισερχόμενους εχθρικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους ή drones.

Το ισραηλινό APS αποτελεί από δύο εκτοξευτές και τέσσερις συστοιχίες ραντάρ – αισθητήρων που είναι τοποθετημένα γύρω από τον πυργίσκο του τεθωρακισμένου οχήματος μάχης. Τα ραντάρ τύπου AESA σε συνδυασμό με τις κάμερες υπέρυθρης απεικόνισης χρησιμοποιούνται όχι μόνο για τον εντοπισμό των απειλών αλλά και για την κατάδειξη στόχων των πυραυλικών συστημάτων του Iron Fist , ολοκληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο την «hard-kill» αναχαίτιση εχθρικών απειλών.

Ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό του συστήματος ενεργητικής προστασίας των Bradley είναι ότι διαθέτουν αρθρωτή σχεδίαση και του ιδιαίτερα εύφλεκτο περίβλημα, με αποτέλεσμα όταν δέχονται πλήγμα από εχθρικό βλήμα, τότε να μειώνονται οι παράπλευρες ζημιές τόσο στο ίδιο το ΤΟΜΑ όσο και στις δυνάμεις πεζικού που βρίσκονται είτε μέσα είτε γύρω από αυτό.

Εκτός από το σύστημα Iron Fist, το M2A4E1 Bradley ενσωματώνει και άλλες αναβαθμίσεις, όπως το σύστημα ψύξης, αλλά και το βελτιωμένο σύστημα υπέρυθρης στόχευσης υψηλής ευκρίνειας (High Definition Forward Looking Infrared Gunner’s Sight). Τέλος, ο Στρατός Ξηράς των ΗΠΑ διευκρίνισε ότι έλαβε χρηματοδότηση για την προμήθεια των προηγμένων Bradley για κάθε μια παραχώρηση παλαιότερων μοντέλων του ΤΟΜΑ στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες από: Defence Blog / TWZ |