Bradley: Νέα πρόταση για παραχώρηση επιχειρησιακών ΤΟΜΑ από τις ΗΠΑ μετά την αρνητική απάντηση του ΓΕΣ

*Του Κώστα Σαρικά 

Η επίσημη αρνητική απάντηση του ΓΕΣ προς τις ΗΠΑ μέσω του αρμόδιου για τη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ γραφείου στης πρεσβείας στην Αθήνα ODC (Office of Defense Cooperation) σχετικά με την προσφορά των Αμερικανών για 62 μεταχειρισμένα ΤΟΜΑ Bradley φαίνεται ότι δρομολόγησε εξελίξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr, σε εξέλιξη βρίσκεται νέα επαφή καθώς οι Αμερικανοί εμφανίζονται θετικοί να επανέλθουν προσφέροντας στην Ελλάδα και στο Στρατό Ξηράς σημαντικό αριθμό Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης Bradley, τα οποία βρίσκονται σε υπηρεσία και πρόκειται να αποσυρθούν το επόμενο διάστημα.

Όπως ακριβώς συνέβη τόσο στην περίπτωση των υπό παραχώρηση μεταχειρισμένων μεταφορικών αεροσκαφών C-130 όσο και των ιπτάμενων τάνκερ KC-135R μέσω του προγράμματος  EDA (Excess Defense Articles), το Ελληνικό Επιτελείο επισήμανε στους Αμερικανούς ότι επιθυμεί οπλικά συστήματα και μέσα τα οποία να βρίσκονται σε επιχειρησιακή κατάσταση.

Το ΓΕΣ αιτήθηκε την δωρεάν παραχώρηση TOMA Bradley, τα οποία να βρίσκονται σε τέτοια κατάσταση ώστε να μπορούν άμεσα και με ελάχιστες παρεμβάσεις χαμηλού κόστους να μεταφερθούν και να ενσωματωθούν άμεσα στο οπλοστάσιο του Στρατού Ξηράς. Με δεδομένη την πρόθεση του US Army να αποσύρει τα επόμενα χρόνια μεγάλο αριθμό Bradley, τα οποία πρόκειται να αντικατασταθούν με καινούργια ΤΟΜΑ τελευταίας τεχνολογίας, φαίνεται ότι το πρόγραμμα απόκτησης μεταχειρισμένων Bradley επανέρχεται στο προσκήνιο.

Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι μόνο σε αυτή την περίπτωση μπορεί να αποφασιστεί απόκτηση μεταχειρισμένων ΤΟΜΑ, καθώς οικονομοτεχνικοί λόγοι καθιστούν απαγορευτική την παραλαβή των 62 Bradley ή άλλων σε ανάλογη κατάσταση.

Όπως είχε αναφέρει το Onalert.gr oι Έλληνες Αξιωματικοί επιθεώρησαν εξονυχιστικά τα ΤΟΜΑ και διαπίστωσαν ότι αντιμετωπίζουν μια σειρά από προβλήματα. Το μεγάλο χρονικό διάστημα παροπλισμού τους είχε σοβαρά αρνητικά αποτελέσματα, τόσο μηχανολογικά όσο και στη συνολική τους εικόνα, καθώς από τα υπό παραχώρηση Bradley είχαν αφαιρεθεί βασικά συστήματα τόσο μηχανολογικά όσο και ηλεκτρονικά.

Αρκετά μάλιστα από αυτά είχαν ουσιαστικά «κανιβαλιστεί», ενώ η εικόνα που σχημάτισε το κλιμάκιο του ΓΕΣ ήταν ότι επρόκειτο για όσα ΤΟΜΑ είχαν περισσέψει έπειτα από προηγούμενη επιλογή, πιθανότατα για τις ανάγκες της Ουκρανίας.

Ήταν ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή ότι η επαναφορά τους σε λειτουργική επιχειρησιακή κατάσταση θα απαιτούσε χρόνο και κυρίως σημαντικά κονδύλια για απόκτηση μηχανολογικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού αλλά και οπλικών συστημάτων. Η δωρεάν παραχώρηση των Bradley μέσω EDA, στην κατάσταση στην οποία βρίσκονται, «as is where is» σύμφωνα με την αμερικανική ορολογία, μεταφράζεται σε υποχρέωση του ΓΕΣ να αναλάβει το κόστος μετακίνησης, αποκατάστασης και περαιτέρω συντήρησης τους.

Ακόμη χειρότερη ήταν η εικόνα των 102 υπό πώληση Bradley, τα οποία επιθεώρησαν στη συνέχεια οι Αξιωματικοί του ΓΕΣ στις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας εταιρείας BAE Systems Land & Armaments.

Το κόστος μεταφοράς, εργασιών, αγοράς ανταλλακτικών, οπλικών και ηλεκτρονικών εξαρτημάτων προκειμένου τα Bradley να ενταχθούν άμεσα στο οπλοστάσιο του Στρατού Ξηράς ξεπερνά τις δυνατότητες του Επιτελείου, καθώς απαιτείται μεγάλος αριθμός εκπαιδευμένων τεχνικών, εγκαταστάσεις και εξοπλισμός ώστε να στηθεί μια ολοκληρωμένη «γραμμή παραγωγής», με δεδομένο ότι πρόκειται για άγνωστο στον Στρατό Ξηράς οπλικό σύστημα. Πόσο μάλλον όταν στόχος του ΓΕΣ ήταν η μετατροπή των Bradley σε διαμόρφωση M2A3 με εκσυγχρονισμένα συστήματα, σε σχέση με την έκδοση M2A2, στην οποία παραχωρούνται – πωλούνται τα μεταχειρισμένα ΤΟΜΑ.

Έτσι, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, το Στρατιωτικό Επιτελείο θα περιμένει εντός του 2025 την απόσυρση επιχειρησιακών Bradley και όταν θα λάβει από τους Αμερικανούς το «πράσινο φως» ότι μπορούν να διατεθούν δωρεάν στον Στρατό Ξηράς, εξειδικευμένα Στελέχη του ΓΕΣ θα μεταβούν εκ νέου στις ΗΠΑ. Θα ακολουθήσει νέα επιθεώρηση προκειμένου να καταρτίσουν νέα έκθεση προς την Ηγεσία ώστε να αποφασίσει την απόκτηση τους.

Η ενίσχυση του Στρατού Ξηράς με ΤΟΜΑ ώστε να αντικατασταθεί αριθμός ΤΟΜΠ M-113 βρίσκεται στον άμεσο σχεδιασμό του ΓΕΣ, με δεδομένο το γεγονός ότι τα υπέργηρα M-113 θεωρούνται ξεπερασμένα στο σύγχρονο πεδίο των επιχειρήσεων. Τα Bradley μπορούν, όπως εκτιμά το Στρατιωτικό Επιτελείο, αν αποκτηθούν σε ικανοποιητική κατάσταση να καλύψουν τις ανάγκες τα επόμενα χρόνια μέχρι ο Στρατός Ξηράς να προχωρήσει στην απόκτηση καινούργιων ΤΟΜΑ τελευταίας τεχνολογίας.

Στόχος του Στρατιωτικού Επιτελείου είναι τα Bradley να μετατραπούν στα κύρια Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης, τα οποία θα εξοπλίσουν το σύνολο των Τεθωρακισμένων αλλά και Μηχανοκίνητων Ταξιαρχιών σε ολόκληρη τη Θράκη, περιοχή ευθύνης του Δ’ Σώματος Στρατού, καθώς o νέος επιχειρησιακός σχεδιασμός του ΓΕΕΘΑ προβλέπει τον σχηματισμό Τακτικών Συγκροτημάτων, τόσο στις Τεθωρακισμένες όσο και στις Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες.

 

Τα Τακτικά Συγκροτήματα θα παρέχουν τη δυνατότητα αυτόνομης επιχειρησιακής δράσης και θα αποτελούνται αντίστοιχα από δύο Ίλες αρμάτων μάχης και ένα Λόχο Μηχανοκίνητου Πεζικού στις Τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες και από μία Ίλη αρμάτων μάχης και δύο Μηχανοκίνητους Λόχους στις Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες.