Bozdoğan: Οι Τούρκοι δοκιμάζουν τους νέους πυραύλους αέρος – αέρος [vid]

Οι αεροπορικές δυνάμεις της Τουρκίας συνεχίζουν τις δοκιμές του πυραύλου αέρος-αέρος τύπου Bozdoğan, όπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Σε ένα βίντεο που δημοσίευσε το ΥΠΑΜ φαίνεται ο πύραυλος μικρού βεληνεκούς να εκτοξεύεται από μαχητικά αεροσκάφη F-16. Ο πύραυλος Bozdoğan, ο οποίος είναι εξ’ολοκλήρου ανεπτυγμένος εγχώρια και είναι παρόμοιος με τον αμερικανικό πύραυλο AIM-9X Sidewinder, είναι μέρος του προγράμματος ανάπτυξης πυραύλων Göktuğ. Η δοκιμαστική εκτόξευση πραγματοποιήθηκε από την 401η Μοίρα της Τουρκικής Αεροπορίας, τη μονάδα δοκιμών της υπηρεσίας.

Δείτε το βίντεο που δημοσίευσε το τουρκικό ΥΠΑΜ:

Οι τουρκικές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει και παλιότερα δοκιμαστικές εκτοξεύσεις του πυραύλου από μαχητικά αεροσκάφη F-16, μία το 2019 και μία το 2021.

«Ο πύραυλος Bozdoğan θα ενταχθεί στο οπλοστάσιο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων το 2020 μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών και θα ενσωματωθεί στα εθνικά μαχητικά αεροσκάφη και στα F-16», είχε δηλώσει τότε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το Göktuğ είναι ένα πρόγραμμα της TÜBİTAK-SAGE για την ανάπτυξη τεσσάρων πυραύλων αέρος-αέρος που πρόκειται να ενσωματωθούν στα F-16 καθώς και στα μελλοντικά εγώρια αεροσκάφη τύπου Hürjet και TF-X. Επιπλέον, αναμένεται να ενσωματωθούν και στα UCAV που έχει αναπτύξει και συνεχίσει να αναπτύσσει η Τουρκία.

«Ενοχλημένη» η Τουρκία με τις έρευνες της Ελλάδας για φυσικό αέριο

Φανερά ενοχλημένη είναι η Τουρκία μετά τις ανακοινώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού για τις έρευνες και τις  γεωτρήσεις φυσικού αερίου νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Live News του Νίκου Ευαγγελάτου.

Μένει να δούμε ποιά θα είναι η αντίδραση της Άγκυρας και πως θα δράσει. Χαρακτηριστικό είναι ότι σήμερα τα ξημερώματα, για άλλη μια φορά, ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από την Κανδελλιούσα.

Με πληροφορίες από: Anadolu / The Drive