Boxer: Η Λιθουανία παρέλαβε την τελευταία παρτίδα των νέων οχημάτων μάχης πεζικού

Η Λιθουανία παρέλαβε, στις 12 Ιανουαρίου 2024, την τελευταία παρτίδα των οχημάτων μάχης πεζικού, Boxer (IFV), που παρήγγειλε το 2016.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για το πρόγραμμα ήταν 670 εκατομμύρια ευρώ, με την τελευταία παράδοση να ολοκληρώνει τον αναμενόμενο στόλο των 89 μονάδων και δύο πρωτότυπων οχημάτων.

Το Βίλνιους έχει ονομάσει τις πλατφόρμες Boxer του ως «Vilkas» που λειτουργεί επί του παρόντος από την Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία Πεζικού «Iron Wolf» που σταθμεύει στη Rukla.

Κάθε σύστημα ενσωματώνει έναν ισραηλινό πυργίσκο, ένα αμερικανικό αυτόματο πυροβόλο MK-44S 30 χιλιοστών και τον κατευθυνόμενο αντιαρματικό πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς Spike.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει πρόσθετες προμήθειες για να παρέχει στον στόλο «συνεργασία με drones και άλλες ηλεκτρονικές αμυντικές αναβαθμίσεις» για να ενισχύσει τις δυνατότητές του.

Ο Λιθουανός υπουργός Άμυνας Arvydas Anusauskas είπε ότι τα Boxer θα ενισχύσουν τις ικανότητες των ενόπλων δυνάμεων της χώρας για να υποστηρίξουν την κυρίαρχη και συμμαχική ασφάλεια στην Ευρώπη.

«Τα νέα μας οχήματα Πεζικού που διαθέτουν προστασία πληρώματος έναντι ναρκών είναι από τα καλύτερα σε όλο το ΝΑΤΟ», δήλωσε.

«Αυτά τα νέα Joint Light Tactical Vehicles JLTV, τα οβιδοβόλα PzH2000, η ​​αντιαρματική μονάδα Javelin και η μονάδα αεράμυνας μικρής εμβέλειας RBS-70 σημαίνει ότι η Ταξιαρχία Iron Wolf είναι μια ταξιαρχία του ΝΑΤΟ με τον πιο προηγμένο εξοπλισμό και πλέον πολλαπλά ικανή», πρόσθεσε.

Πέρυσι, η Λιθουανία ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τη Rheinmetall και την Krauss-Maffei Wegmann για την αγορά επιπλέον Boxer για τον στρατό. Η εξαγορά θα αφορά περίπου 120 οχήματα, με την αναμενόμενη ημερομηνία παράδοσης να ξεκινήσει το 2024 μόλις υπογραφεί η νέα σύμβαση.

Πηγή: The Defense Post / Φωτογραφία Rheinmetall