Boran: Δύο άγνωστες χώρες θα αποκτήσουν το ελαφρύ πυροβόλο των 105 χιλιοστών από την Τουρκία

Το τουρκικό ελαφρύ πυροβόλο όπλο τύπου Boran θα αποκτήσουν δύο άγνωστες (μέχρι στιγμής) χώρες, επιβεβαίωσε ανώτατος Τούρκος αξιωματούχος.

Περισσότερα από 100 πυροβόλα Boran θα παραδοθούν στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στο πλαίσιο της σύμβασης που υπογράφηκε μεταξύ της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB) και της κατασκευάστριας εταιρείας MKEK.

«Το BORAN έχει πολύ υψηλές εξαγωγικές δυνατότητες. Έχουμε ήδη υπογράψει συμφωνία εξαγωγών με δύο χώρες. Οι διαπραγματεύσεις μας για τις εξαγωγές με άλλες χώρες συνεχίζονται», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της MKEK σε συνέντευξή του στο τουρκικό αμυντικό μέσο SavunmaSanayiST.

Ο σχεδιασμός του ελαφρού ρυμουλκούμενου πυροβόλου Boran των 105 mm μοιάζει με το γαλλικό LG1 που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από την εταιρεία Nexter Systems.

Το σύστημα ελέγχου πυρός του πυροβόλου, που αναπτύχθηκε από την Aselsan, επιτρέπει τη λειτουργία του όπλου σε νυχτερινές συνθήκες με τη χρήση λέιζερ. Το Boran FCS (Fire Control System) μπορεί να ενσωματωθεί σε άλλα συστήματα ελέγχου και σε σύστημα επίγνωσης πεδίου μάχης τύπου C4I.

Το ελαφρύ πυροβόλο όπλο Boran έχει μέγιστη εμβέλεια βολής 17 χιλιόμετρα με ρυθμό βολής 6 βολές ανά λεπτό. Έχει βάρος 1.780 κιλά και χειρίζεται από πενταμελές πλήρωμα.

Το πυροβόλο έχει σχεδιαστεί για να καταστρέφει το πυροβολικό, τα τανκς και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα του εχθρού, όπως υποστηρίζει το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας. Προορίζεται επίσης για την καταστροφή οχυρώσεων πεδίου και άλλων αμυντικών κατασκευών.

Yπενθυμίζεται, ότι η Βόρεια Μακεδονία έχει ήδη παραγγείλει από την Τουρκία τρεις πυροβολαρχίες με συνολικά 18 ελαφρά πυροβόλα Boran των 105 χιλιοστών.

Με πληροφορίες από: Defense Mirror / Φωτογραφία αρχείου