BMP-3: Η Ρωσία «πειραματίζεται» με μη επανδρωμένα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης

Κατά την διάρκεια δηλώσεων του στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Σεργκέι Τσεμέζοφ, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ρωσικής κρατικής αμυντικής τεχνολογίας Rostec, υπογράμμισε ότι μια από τις «τάσεις» που χαρακτηρίζουν το σύγχρονο πεδίο επιχειρήσεων είναι τα μη επανδρωμένα και «ρομποτικά» συστήματα, κάτι που και η Ρωσία έχει δοκιμάσει με το τεθωρακισμένο όχημα μάχης τύπου BMP-3.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως αυτού του είδους μετατροπή στρατιωτικού υλικού μπορεί να εφαρμοστεί και στη Ρωσία, όπως για παράδειγμα με «ρομποτικά» πυραυλικά συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών (MLRS) ενώ μάλιστα ισχυρίστηκε ότι ήδη έχει κατασκευαστεί μια έκδοση του τεθωρακισμένου οχήματος μάχης τύπου BMP-3 το οποίο μπορεί να αναπτυχθεί και να λειτουργεί αυτόνομα, με τον χειριστή να το ελέγχει εξ’ αποστάσεως.

Ακόμα, ο Σεργκέι Τσεμέζοφ υποστήριξε ότι τα μη επανδρωμένα οπλικά και πυραυλικά συστήματα μπορούν να υποκαταστήσουν εν μέρει το στρατιωτικό προσωπικο στο πεδίο μάχης και επιχειρήσεων, λειτουργώντας αποτελεσματικά και με επιτυχία σε ένα ν δικτυοκεντρικό πόλεμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μη επανδρωμένη έκδοση του BMP-3 παρουσιάστηκε στην Διεθνή Έκθεση Αμυντικού Υλικού «Army-2022» που διεξήχθη στη Ρωσία.

Όπως αναφέρουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, το «ρομποτικό» τεθωρακισμένο όχημα μάχης ελέγχεται από χειριστή μέσω φορητού συστήματος ελέγχου και μπορεί να παρέχει μεγάλη δύναμη πυρός προς υποστήριξη μηχανοκίνητων μονάδων πεζικού, ενώ μπορεί να κινείται αυτόνομα σε μια προκαθορισμένη διαδρομή δίχως ανθρώπινο έλεγχο.

Φωτογραφία αρχείου Reuters