Bloomberg: Ο στρατός των ΗΠΑ είναι έτοιμος να στείλει ATACMS στην Ουκρανία και περιμένει την έγκριση Μπάιντεν

Ο στρατός των ΗΠΑ είναι έτοιμος να στείλει στην Ουκρανία ορισμένα από τα στρατιωτικά συστήματα τακτικών πυραύλων μεγάλης εμβέλειας (ATACMS) οπλισμένα με πυρομαχικά διασποράς, ανέφερε σε σημερινό του δημοσίευμα το Bloomberg, επικαλούμενο τον υπεύθυνο αγορών εξοπλισμών του σώματος.

Ο Νταγκ Μπους, ο βοηθός γραμματέας του Στρατού των ΗΠΑ για την απόκτηση, την επιμελητεία και την τεχνολογία, δήλωσε ότι η υπηρεσία έχει ήδη διαλέξει τους πυραύλους που θα σταλούν στην Ουκρανία.

Ο στρατός «δίσταζε για λίγο καιρό», είπε ο Μπους στο Bloomberg, προσθέτοντας ότι «τώρα είμαστε έτοιμοι όταν και εάν ο πρόεδρος αποφασίσει να τα στείλουμε».

Σύμφωνα με το επίσημο εγχειρίδιο όπλων του αμερικανικού στρατού, τα ATACMS έχουν εμβέλεια έως και 300 χιλιόμετρα και μπορούν να μεταφέρουν έως και 950 πυρομαχικά διασποράς, ανέφερε το Bloomberg.

Για να εκτοξεύσουν τα όπλα, οι ουκρανικές δυνάμεις θα χρειαστεί να κάνουν κάποιες μικρές τροποποιήσεις στους εκτοξευτές που χρησιμοποιούνται ήδη για την εκτόξευση πυραύλων καθοδηγούμενων με GPS, πρόσθεσε ο Μπους.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι  αγωνίζεται εδώ και καιρό για την παράδοση των ATACMS, λόγω της ικανότητάς τους να χτυπούν στόχους βαθιά πίσω από την πρώτη γραμμή των ρωσικών δυνάμεων.

Μετά την επίσκεψη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο στα μέσα Σεπτεμβρίου, υπήρχαν αναφορές πως ο Τζο Μπάιντεν θα ανακοινώσει την αποστολή των συστημάτων. Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ καθυστερεί ακόμα να πάρει την τελική απόφαση.

Πηγή: Kyiv Independent / Φωτογραφία αρχείου