Η Νότια Κορέα έδωσε το «πράσινο φως» για την δεύτερη φάση μαζικής παραγωγής των κύριων αρμάτων μάχης τύπου K2 «Black Panther» αλλά αυτή τη φορά τα τεθωρακισμένα τανκς διαθέτουν κινητήρα, κιβώτιο ταχυτήτων και σύστημα ψύξης εγχώριας κατασκευής, γεγονός που επιτρέπει στη Σεούλ να ξεπεράσει πολλά από τα προβλήματα του αναπτυξιακού προγράμματος.
Η αρμόδια Υπηρεσία Προμηθειών του Υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας ανέφερε σε πρόσφατη ανακοίνωση που εξέδωσε, ότι πέτυχε την έναρξη της δεύτερης γραμμής παραγωγής των αρμάτων μάχης τύπου K2 «Black Panther» για τις ανάγκες του Στρατού Ξηράς της χώρας, με την ενσωμάτωση νέων, εγχώριας κατασκευής, λειτουργικά συστήματα ών συστημάτων.
Στο πλαίσιο αυτό, οι Νοτιοκορεάτες ισχυρίζονται ότι πλέον τα κύρια άρματα μάχης που κατασκευάζουν θα μπορούν σύντομα να συγκρίνονται επί ίσοις όροις με τα αντίστοιχα τανκς που κατασκευάζουν χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ, ενώ δεν κρύβουν την φιλοδοξία τους για «επέκταση» στην Ευρώπη, με στόχο να κλείσουν συμβόλαια εξαγωγής σε τρίτες χώρες. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Νότια Κορέα έχει ιδιαίτερες σχέσεις και «ιστορικό προηγούμενο» με την Τουρκία και το πρόγραμμα ανάπτυξης του τουρκικού εθνικού άρματος μάχης επόμενης γενιάς «Altay».
Γιατί έχει σημασία για την Τουρκία ;
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2008, η Rotem είχε υπογράψει συμφωνία τεχνολογικής συνεργασίας με την τουρκική εταιρεία Otokar για την προμήθεια τεχνολογικών πακέτων του K2 «Black Panther». Επίσης, το 2021 η Νότια Κορέα «έσωσε» τους Τούρκους, καθώς η τουρκική εταιρεία BMC υπέγραψε συμφωνίες με δύο εταιρείες της Νότιας Κορέας, την Doosan και την S&T Dynamics, με στόχο τον κινητήρα και το μηχανισμό μετάδοσης κίνησης του άρματος μάχης.
Ακόμα ο επικεφαλής της Διοίκησης Προγραμμάτων Αμυντικών Προμηθειών της Νότιας Κορέας υπέγραψε το αίτημα πρόθεσης για την προμήθεια κινητήρων για τα τανκς τύπου Altay, κάτι που μπορεί η Άγκυρα να αξιοποιήσει. Τώρα που το «Black Panther» χρησιμοποιεί νοτιοκορεάτικο πλήρως λειτουργικό κινητήρα, ακριβώς ότι επιζητά διακαώς η Τουρκία. Αναμένεται να φανεί λοιπόν αν θα υπάρξει κάποια εξέλιξη με τα νέα αυτά δεδομένα.