Black Hawk: Η Πολωνία θέλει νέα ελικόπτερα μετά την προμήθεια των AW-149 και το αίτημα για Apache

Η Πολωνία ξεκίνησε διαπραγματεύσεις για την αγορά ελικοπτέρων τύπου S-70i Black Hawk για να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις αεροπορικές δυνάμεις του Στρατού Ξηράς και παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει αποκαλύψει πληροφορίες αναφορικά με τον αριθμό των ελικοπτέρων που θέλει να αποκτήσει, εντούτοις υπάρχουν αναφορές ότι η σύμβαση ενδεχομένως να αφορά περίπου 32 Black Hawk.

Σημειώνεται ότι τα ελικόπτερα τύπου S-70i είναι η έκδοση των ελικοπτέρων τύπου UH-60M Black Hawk που προορίζεται για εξαγωγές και κατασκευάζεται από την πολωνική θυγατρική εταιρεία PZL Mielec της Lockheed Martin. Η πολωνική κυβέρνηση θέλει να εκσυγχρονίσει πλήρως τον στόλο ελικοπτέρων της και ήδη έχει αγοράσει 32 ελικόπτερα πολλαπλών ρόλων τύπου AW149, ενώ μάλιστα έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ έγκριση για την απόκτηση 96 επιθετικών ελικοπτέρων τύπου AH-64E Apache.

Επιπρόσθετα, η Βαρσοβία έχει ήδη δανειστεί οκτώ τέτοια ελικόπτερα από την Ουάσινγκτον, τα οποία θα φτάσουν σε πολωνικό έδαφος το 2024, ενώ μάλιστα τον περασμένο Μάιο υπεγράφη συμφωνία αξίας 150 εκατομμυρίων δολαρίων για την προμήθεια 800 πυραύλων τύπου AGM-114R2, καθώς επίσης συστημάτων εκπαίδευσης, υποστήριξης και άλλων υπηρεσιών. Με αυτόν τον τρόπο, τα νέα ελικόπτερα θα εξοπλιστούν με σύγχρονα οπλικά συστήματα.

Τέλος, ο Υπουργός Άμυνας της Πολωνίας έκανε ανάρτηση στο Twitter λέγοντας πως: «Σύντομα ο πολωνικός Στρατός θα έχει ελικόπτερα τύπου Black Hawk, AW149, AW101 και Apache. Η εκπαίδευση των στρατιωτών μας στα Apache στις ΗΠΑ θα ξεκινήσει φέτος και τα πρώτα ελικόπτερα θα έρθουν στην Πολωνία το επόμενο έτος».