Black Hawk: Συμβόλαιο 250 εκατομμυρίων δολαρίων στη Sikorsky για την παραγωγή ελικοπτέρων για Κροατία και Ιορδανία

Η Sikorsky έλαβε συμβόλαιο ύψους 251,4 εκατομμυρίων δολαρίων για την παραγωγή ελικοπτέρων UH-60M Black Hawk για την Ιορδανία και την Κροατία.

Τα ελικόπτερα αναμένεται να ενισχύσουν την ικανότητα και των δύο χωρών να διεξάγουν μεταφορές φορτίου και προσωπικού, την ασφάλεια των συνόρων, την αντιτρομοκρατία και αποστολές έρευνας και διάσωσης.

Οι εργασίες για τη σύμβαση έχουν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν έως τον Ιούνιο του 2027.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Αμμάν και το Ζάγκρεμπ προμηθεύονται το αμερικανικής κατασκευής ελικόπτερο. Το 2022, η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία της Ιορδανίας παρήγγειλε δύο Black Hawk αξίας 32,8 εκατομμυρίων δολαρίων για να συμπληρώσει τον στόλο των 12 UH-60M.

Ο κροατικός στρατός αγόρασε επίσης οκτώ από τα ελικόπτερα μεσαίας ανύψωσης για να αντικαταστήσει τις ξεπερασμένες πλατφόρμες της σοβιετικής εποχής.

Οι ΗΠΑ παρέδωσαν δύο ελικόπτερα UH-60M στην Κροατία το 2022, με κόστος 390 εκατομμύρια δολάρια. Το Ζάγκρεμπ βρίσκεται εν μέσω μιας «μίνι κούρσας εξοπλισμών» με τη γειτονική Σερβία, η οποία τα τελευταία χρόνια εξοπλίζεται κυρίως με ρωσικές και κινεζικές πλατφόρμες. Και οι δύο χώρες έχουν υπογράψει συμφωνία με την Γαλλία για την απόκτηση των μαχητικών 4++ γενιάς Rafale.

Πηγή: The Defense Post / Φωτογραφία αρχείου