Black Hawk: «Πράσινο φως» από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για ακόμη 8 ελικόπτερα UH-60M στην Κροατία

Το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών έδωσε το «πράσινο φως» για την πιθανή πώληση οκτώ ελικοπτέρων UH-60M Black Hawk στον στρατό της Κροατίας.

Η αξία της συμφωνίας ανέρχεται σε περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία συμπληρώνει ότι το μισό ποσό θα διατεθεί από την Ουάσιγκτον και το υπόλοιπο από το Ζάγκρεμπ.

Εκτός από τα ελικόπτερα, ο στρατός θα λάβει κινητήρες, συστήματα δορυφορικής επικοινωνίας υψηλής συχνότητας, συστήματα προειδοποίησης και πλοήγησης κατά των πυραύλων και άλλα προηγμένα αεροηλεκτρονικά συστήματα.

Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης συστήματα προστασίας θωράκισης, βάσεις όπλων, πολυβόλα M240H και πλατφόρμες εκπαίδευσης.

Το υπουργείο Άμυνας της Κροατίας δηλώνει ότι η προμήθεια υποστηρίζει τις προσπάθειες του στρατού «να αποτρέψει τις τρέχουσες και μελλοντικές απειλές» αντικαθιστώντας παλαιότερες σοβιετικές πλατφόρμες με δυτική τεχνολογία.

«Η αγορά του ελικοπτέρου Black Hawk επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τη στρατηγική εταιρική σχέση με τις ΗΠΑ, καθώς και τη δέσμευση της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Κροατίας για επενδύσεις για την ενίσχυση των δυνατοτήτων όλων των τμημάτων του Κροατικού Στρατού», αναφέρει το κροατικό Υπουργείο Άμυνας.

Οι ΗΠΑ παρέδωσαν δύο ελικόπτερα UH-60M στην Κροατία το 2022, με κόστος 390 εκατομμύρια δολάρια. Το Ζάγκρεμπ βρίσκεται εν μέσω μιας «μίνι κούρσας εξοπλισμών» με τη γειτονική Σερβία, η οποία τα τελευταία χρόνια εξοπλίζεται κυρίως με ρωσικές και κινεζικές πλατφόρμες. Και οι δύο χώρες έχουν υπογράψει συμφωνία με την Γαλλία για την απόκτηση των μαχητικών 4++ γενιάς Rafale.

Με πληροφορίες από: The Defense Post / Φωτογραφία αρχείου