Bell AH-1Z Viper: Η Ουκρανία προσπαθεί να «κλέψει» από τη Σλοβακία τη συμφωνία για τα αμερικανικά ελικόπτερα

Καθώς η κυβέρνηση της Σλοβακίας διστάζει να προχωρήσει με το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης να αγοράσει 12 επιθετικά ελικόπτερα AH-1Z Viper από τις ΗΠΑ, η Ουκρανία προσπαθεί να «κλέψει» την προσφορά.

Ουκρανοί αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον έχουν συνεχείς επαφές για να εξασφαλίσουν το ελικόπτερο για τον στρατό τους.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε τον Ιούλιο την πιθανή πώληση 12 Vipers στη Σλοβακία για περίπου 600 εκατομμύρια δολάρια, μια μεγάλη αύξηση σε σύγκριση με την αρχική προσφορά των 340 εκατομμυρίων δολαρίων που είχε γίνει στην προηγούμενη κυβέρνηση της Σλοβακίας.

Η έκπτωση οφειλόταν εν μέρει στο γεγονός ότι αρχικά τα ελικόπτερα θα δίνονταν στο Πακιστάν, αλλά και αυτή η συμφωνία απέτυχε.

Πηγές ανέφεραν στο Defense News πως η νέα κυβέρνηση του Ρομπερτ Φίτσο δεν ενδιαφέρεται για την «έκπτωση» στα ελικόπτερα, και αντ’αυτού επιδιώκει μια καλύτερη τιμή για μαχητικά αεροσκάφη F-16 και συστήματα αεράμυνας. 

Παράλληλα, ο Βάντιμ Ιβτσένκο, Ουκρανός βουλευτής, είπε στο Defense News ότι η Ουκρανία έχει δείξει ενδιαφέρον για τα ελικόπτεα από το 2022, υποβάλοντας επιστολή αίτησης στις ΗΠΑ για να τα αγοράσουν μέσω FMS.

«Χρειαζόμαστε αυτά τα ελικόπτερα για τους στρατιώτες μας που πολεμούν στην πρώτη γραμμή στις ουκρανικές επαρχίες Ντόνετσκ, Ζαπορίζια και στο Κουρσκ», είπε ο Ιβτσένκο στο Defense News.

Ο ίδιος είπε ότι έχει γράψει επιστολή στους Αμερικανούς νομοθέτες για να πείσει την κυβέρνηση Μπάιντεν να επαναδρομολογήσει τα AH-1Z Viper στο Κίεβο, εάν η Σλοβακία τελικά τα απορρίψει.

«Η Σλοβακία θα πρέπει να αποφασίσει τι όπλα και εξοπλισμό χρειάζεται για τον στρατό της και αν δεν χρειάζονται αυτά τα ελικόπτερα, τότε η παράδοσή τους στην Ουκρανία θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό», τόνισε.

Η κυβέρνηση Φίτσο δεν θέλει τα ελικόπτερα και τα όπλα τους

Τον Μάρτιο του 2023, ο τότε υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας Jaroslav Nad, ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ πρόσφεραν στη Σλοβακία τα ελικόπτερα μαζί με πυραύλους AGM-114 Hellfire II, αξίας περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, για περίπου το ένα τρίτο της κανονικής τους τιμής ως αντάλλαγμα για τη δωρεά των σλοβακικών MiG-29 στην Ουκρανία.

Ωστόσο, από τότε που ορκίστηκε τον περασμένο Οκτώβριο το νέο υπουργικό συμβούλιο με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο, η Μπρατισλάβα λέει ότι τα ελικόπτερα δεν βρίσκονται πλέον ψηλά στη λίστα αγορών της.

Αντίθετα, το σλοβακικό υπουργείο θα προτιμούσε να χρησιμοποιήσει την προσφερόμενη έκπτωση για να αγοράσει συστήματα αεράμυνας Patriot ή επιπλέον μαχητικά F-16 πέρα ​​από τα 14 αεροσκάφη που παρήγγειλε το 2018.

Η τελευταία προσφορά των ΗΠΑ για τα AH-1Z Viper δεν περιλαμβάνει πλέον πυραύλους Hellfire, λόγω της αυξανόμενης δυσαρέσκειας της Ουάσιγκτον με την στάση της κυβέρνησης Φίτσο απέναντι στην Ουκρανία.

Φωτογραφία αρχείου