Του Κώστα Αλατζά
Ενημέρωση για την πορεία του προγράμματος απόκτησης των τριών υπερσύγχρονων φρεγατών Belharra του Πολεμικού Ναυτικού αναμένεται να πραγματοποιήσει η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στα μέλη της Ειδικής Επιτροπής Εξοπλιστικών προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής.
Όπως σημειώνουν πηγές της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Αμυντικών Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) οι διαπραγματεύσεις με τη γαλλική πλευρά ολοκληρώθηκαν και το κόστος για την αγορά των φρεγατών αναμένεται να είναι κάτι περισσότερο από 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το συνολικό τίμημα περιλαμβάνονται τόσο ο οπλισμός όσο και η τεχνική υποστήριξη των πλοίων.
Όπως σας έχει ενημερώσει το OnAlert, η μεγάλη δυσκολία για την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων ήταν ο προσδιορισμός του τελικού κόστους του εξοπλιστικού προγράμματος. Ο υπολογισμός δεν ήταν εύκολη υπόθεση, καθώς η ελληνική πλευρά επεδίωκε την καλύτερη δυνατή τιμή στη διαμόρφωση της πλατφόρμας που καθορίζει και τον οπλισμό του πλοίου, ενώ ταυτόχρονα υπήρχε αντικειμενική αδυναμία στον ακριβή προσδιορισμό του κόστους της σύμβασης Follow On Support (FOS) για τη τεχνική υποστήριξη των φρεγατών. Σύμφωνα με τους επιτελείς της ΓΔΑΕΕ οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία σε όλα τα ζητήματα.
Στο «παιχνίδι» και οι κορβέτες
Όπως αναφέρουν πληροφορίες στο OnAlert, στον τελικό προσδιορισμό του κόστους των τριών φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού συνέβαλε η μεταβλητή του ελληνικού ενδιαφέροντος για ενίσχυση του στόλου με κορβέτες. Η Naval Group φέρεται να επιθυμεί έντονα την απόκτηση και του συμβολαίου των κορβετών καθώς θεωρεί ότι το τίμημα για τις φρεγάτες που επιτεύχθηκε με την ελληνογαλλική συμφωνία είναι χαμηλό για τις δυνατότητες των Belharra και επομένως το ενδεχόμενο πώλησης γαλλικών κορβετών θα ισοσκελίσει τη χαμηλού κόστους προσφορά των γαλλικών φρεγατών.
Η ελληνική πλευρά δε θέλει να συσχετιστούν οι κορβέτες με τη διαπραγμάτευση για τις φρεγάτες, δηλώνοντας ότι το πρόγραμμα των κορβετών τοποθετείται σε δεύτερο χρόνο στον σχεδιασμό για την ανανέωση του στόλου του Πολεμικού Ναυτικού. Παρόλα αυτά, η Naval Group προσπαθεί να λάβει κάποιου τύπου δέσμευσης από την ελληνική πλευρά μέχρι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της σύμβασης των γαλλικών φρεγατών.
Υπενθυμίζεται ότι για τις κορβέτες του Πολεμικού Ναυτικού και την προοπτική ναυπήγησής τους σε ελληνικά ναυπηγεία, τα οποία δεν ενεπλάκησαν τελικώς στο πρόγραμμα των γαλλικών φρεγατών, φαίνεται να ενδιαφέρονται Ολλανδοί, Ιταλοί και Αμερικανοί. Έτσι ερμηνεύεται και το πρόσφατο ενδιαφέρον του ιταλικού αμυντικού κολοσσού Fincantieri για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.