Belharra – Rafale: Του χρόνου οι υπογραφές για τα εξοπλιστικά

Του Κώστα Αλατζά

Το πρώτο τρίμηνο του 2022 αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης για την απόκτηση των τριών υπερσύγχρονων φρεγατών Belharra και των επιπλέον 6 μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

Όπως πληροφορείται το OnAlert, οι διαβουλεύσεις της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών και Αμυντικών Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) με τη γαλλική πλευρά για την τελική διαμόρφωση και τον οπλισμό των πλοίων, αλλά και για την τεχνική υποστήριξή τους δεν έχουν ολοκληρωθεί και δεν αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Το ζητούμενο για την αρμόδια επιτροπή της ΓΔΑΕΕ, που αποτελείται από έμπειρους αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού, είναι ο προσδιορισμός του τελικού κόστους του εξοπλιστικού προγράμματος.

Ο υπολογισμός δεν είναι εύκολη υπόθεση καθώς η ελληνική πλευρά επιδιώκει την καλύτερη δυνατή τιμή στη διαμόρφωση της πλατφόρμας που θα καθορίσει και τον οπλισμό του πλοίου, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει αντικειμενική δυσκολία στον ακριβή προσδιορισμό του κόστους της σύμβασης Follow On Support (FOS) για την τεχνική υποστήριξη των φρεγατών.

Το «αγκάθι» της FOS

Η ναυπήγηση της πρώτης Belharra για λογαριασμό του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού δεν έχει ολοκληρωθεί, οπότε εάν το πλοίο δεν πέσει στο νερό και δεν πραγματοποιηθούν οι σχετικές δοκιμές, δεν μπορεί να εκτιμηθεί το ακριβές κόστος της συντήρησής του.

Η αρχική εκτίμηση της γαλλικής πλευράς για το κόστος της FOS ήταν στα 400 εκατομμύρια ευρώ για τρία χρόνια υποστήριξης, εκτίμηση η οποία όμως δεν ικανοποιούσε την ελληνική πλευρά.

Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται και αναμένεται να καθοριστεί το ακριβές τίμημα μετά την πραγματοποίηση των πρώτων δοκιμών του πλοίου. Σε κάθε περίπτωση, το συνολικό ύψος της αγοράς των νέων φρεγατών του ΠΝ αναμένεται να ξεπεράσει τα 3,5 δισ. ευρώ.

Με έναν νόμο οι αγορές Belharra και Rafale

Η αγορά των Belharra και Rafale θα γίνει με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο έγινε η προμήθεια των 18 πρώτων γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών πριν από έναν χρόνο.

Όπως πληροφορείται το OnAlert, οι συμβάσεις προμήθειας των τριών φρεγατών και των έξι μαχητικών αεροσκαφών θα περιλαμβάνεται σε έναν νόμο πλαίσιο που θα τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια της Βουλής.

Νωρίτερα οι συμβάσεις, θα υποβληθούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο.